Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, birkaç gün önce Kredi Garanti Fonu (KGF) paketinin detaylarını açıklamıştı. Bugün KGF ile ilgili dikkat çeken bir köşe yazısı yazıldı. Söz konusu paketi amacı dışında kullanan iş adamlarına nefes aldırılmayacağı belirtildi.
kolayca yatırım yapın
Sabah Gazetesi köşe yazarı Dilek Güngör’ün, kaleme aldığı yazıda 2017’de KGF teminatlı dağıtılan desteğin büyük bir bölümünün sistemi delecek yollar bulan iş adamları tarafından çarçur edildiği aktarıldı.
“Geçen Yıllarda Bazı İş Adamları Mal Almış gibi Kredi Desteği Aldı”
KGF sisteminin 2018’de yeniden ele alındığı ve 2021’de ise kredi çekecek iş insanına harcamasını faturalandırma zorunluluğu getirildiği ifade edildi. Bu zorunluluk getirilse de bazı iş adamlarının firmayla anlaşıp mal almış gibi fatura kesip sonra kredi desteğini aldığı ve siparişleri iptal ettikleri aktarıldı.
Güngör, bu sefer Bakan Nebati tarafından açıklanan KGF paketinde iş adamlarının geçen yıllarda yaşanan durumları gerçekleştiremeyeceğini kaydetti.
“Şartlar Yerine Getirilmezse Bankaya ve İş Adamına Ceza Var”
Bu yeni pakette, firmanın ilk önce aldığı malın faturasını bankaya götüreceği ve sonrasında bankanın fatura ödemesini gerçekleştireceği belirtildi. Bankanın ödeme yapmadan önce Merkezi Fatura ve Katılım Bankaları Fatura Kayıt Sistemleri’nden inceleteceği, sonrasında faturanın geçerli olup olmadığına bakılacağı aktarıldı.
Son olarak Gelir İdaresi Sistemi’nden iptal edilen faturalara bakılacağı kriterler uygunsa kredi çıkacağı ifade edildi.
Tam tersi bir durum olduğunda ise hem krediyi çekecek iş adamına hem de bankaya ceza verileceği bildirildi.
“Ceza Alan İş Adamları Kara Listeye Girecek”
Ceza alanların ise refinansman yapan banka sistemden 1 yıl faydalanamayacağı, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar veya döviz alanlar için kredinin kullanılmayan bölümünün iptal edileceği belirtildi. Ayrıca krediyi çekmeye çalışan iş adamının ise kara listeye gireceği kaydedildi.
İptal edilen faturanın yerine yenisini getirmeyenin ise faizinin 9 puan artacağı belirtildi.
Güngör, KGF kredilerinin enflasyonu artıracağına söyleyenlere seslenerek şu ifadelerde bulundu:
“Yahu, ucuz kredilerle maliyet düşürülüp, üretim arttığında enflasyon azar mı yoksa frenlenir mi!”