JPMorgan’dan önde gelen analistler, “Türkiye: 14 Mayıs’taki seçimlerin piyasa etkileri” isimli bir rapor hazırlayarak seçimden sonrası için beklentilerini paylaştı. Raporda seçim sonucu ne olursa olsun 2023’ün ikinci yarısında makro düzenleme gerekliliğinin zorunluluk olduğu vurgulandı.
Türkiye’den analistler de mevcut hükümet devam etse bile ekonomi politikalarının değişmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. JP Morgan analistleri, seçim sonrasında ortodoks politikalara dönülse bile yüksek volatilite olacağından dolayı TL’de ciddi seviyede bir değer kaybı beklediklerini aktardı.
Ortodoks ekonomi politikası, ekonominin genel kabul görmüş ilkeler üzerinden işlemesi anlamına gelmektedir.
Dolar Tahmini
Analistler şirketlerin döviz talebi ve Merkez Bankası’nın rezervlerini yükseltme hedefi gibi etkilerin sonucunda Dolar/TL’de 24-25 seviyelerinin görülebileceğini paylaştı.
Raporda, sürecin devamında ortodoks makroekonomik politikalara dönülmesi durumunda TL’de ciddi bir değer kazancı trendi görülebileceği ifade edildi.
5-10 yıllık tahvil kazançlarında adil değerin yüzde 26-33 seviyesinde olduğunu öngören JPMorgan analistleri, enflasyon hedefi çerçevesinde Ortodoks politikalara dönüş durumunda faizlerin yüzde 25 ile zirveyi görebileceğini düşünüyor.
Raporda, mevcut makroekonomik politikaların devam etmesi halinde tahvil getirilerinde seçim sonrası için ciddi bir değişim beklenmediği, devamında ise sınırlı bir artış olabileceği kaydedildi.
Politika Faizi Beklentisi
Analistler, Merkez Bankası’nın ortodoks politikalara dönmesi halinde 2023’ün 3. çeyreğinde politika faizinin yüzde 8,5’ten yüzde 30’a çıkacağını bekliyor.
Raporda, faizin yüzde 40’a yükseltme ihtimalinin göz ardı edilemeyeceği, 3. çeyrekte yeterli faiz artışı olmazsa makro dengesizliklerin yükselebileceği vurgulandı.
Küresel yavaşlamanın etkisiyle Türkiye’nin büyüme oranının düşebileceği, bu yıl yüzde 2,5 oranında büyüme gerçekleşebileceği belirtildi.