Amazon ile Joe Biden bir Twitter savaşı içerisinde ve bu, Amerika’nın yeni vergi hukuku konusundaki tartışmayı mükemmel bir şekilde ele alıyor. Söz konusu çekişme, geçtiğimiz haftalarda başkan adaylığını duyuran Demokrat Joe Biden’ın Twitter paylaşımlarında Amazon’a seslenmesiyle başladı.
Perşembe sabahı platformdan paylaşım yapan Joe Biden; “Amazon’a karşı hiçbir şeyim yok ama milyarlarca dolarlık kar elde eden hiçbir şirket itfaiyecilere ve öğretmenlere göre daha düşük bir vergi ödememelidir” dedi. Amazon ise gün sonunda Biden’ın yorumuna karşılık vererek kendini savunmaya çalıştı.
ABD’li dev firma, borcunun her kuruşunu ödediğini belirterek 2016’dan bu yana kurumlar vergisinde 2,6 milyar dolar ödediği bilgisini verdi.We’ve paid $2.6B in corporate taxes since 2016. We pay every penny we owe. Congress designed tax laws to encourage companies to reinvest in the American economy. We have. $200B in investments since 2011 & 300K US jobs. Assume VP Biden’s complaint is w/ the tax code, not Amazon. https://t.co/uPUv1Tzlma
— Amazon News (@amazonnews) 13 Haziran 2019
“Kongre, şirketleri Amerikan ekonomisine yeniden yatırım yapmaya teşvik etmek için vergi yasaları tasarladı” diyen Amazon, 2011’den bu yana 200 milyar dolarlık yatırım yaptığını ve 300 bin ABD işi yarattığını belirtti. Ayrıca Joe Biden’ın şikayetinin Amazon ile değil, vergi hukuku ile ilgili olduğunun varsayıldığı kaydedildi.
Biden’ın tweeti, New York Times’ın geçen yıl milyarlarca dolar kazanan ancak hiçbir federal vergi ödemeyen şirketler hakkındaki sol eğilimli kurumdan alınmış verileri içeren haberine bağlıydı.Devlet ve federal vergi politikası konularında çalışan kar amacı gütmeyen, partizan olmayan düşünce kuruluşu Vergi ve Ekonomi Politikası Enstitüsü’nün analizinde Amazon, 11 milyar dolarlık vergi öncesi karıyla listenin başında yer alıyordu. Aslında grup 129 milyon dolarlık vergi indirimi sayesinde şirketin fiilen yüzde 1,2 oranında olumsuz bir vergi oranının keyfini çıkardığını buldu.
Nihayetinde Başkan Trump’ın 2017 sonunda yasalaştırdığı tasarı, kurumlar vergisi oranını yüzde 35’ten yüzde 21’e düşürmüş ve şirketlerin sermaye yatırımlarını giderleştirmelerini sağlamıştı.Diğer tarafta yeni yasa, şirketlerin yurtdışındaki kazançları için vergi ödemesini zorunlu kılarak, bu indirimlerin maliyetinin bir kısmını karşılamıştı ki bu, firmaları Amerika’ya yatırım yapmaya teşvik amaçlıydı. Cumhuriyetçiler de uzun süre boyunca vergi indiriminin, yeni uzun süreli ekonomik büyüme dönemi için yakıt olarak övmüş, bunun şirketlerin kurumlar vergisini düşürmekle kalmayıp aynı zamanda bireysel vergileri de düşüreceğini savunmuşlardı.
Ne var ki bu senaryo henüz gerçekleşmedi, GSYİH şu anda yüzde 3 seviyesinde büyümeye devam ediyor fakat bunun neticesinde açıklar artıyor ve kurumlar vergisi geliri azalıyor.Kongre Bütçe Ofisi, bu yıl için şimdiye kadarki açığın 693 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor. Rakamın, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 artması ve kurumlar vergisi makbuzlarının yüzde 15 civarında azalması gözden kaçmıyor. Brookings ve Urban enstitülerinin ortaklığıyla kurulan Vergi Politikaları Merkezi’nden William Gale de burada; “oranı yüzde 40’a düşürdüğünüzde ne olur, farkı telafi etmek için kahramanca bir büyümeye ihtiyacınız olacak” diyor.
Fakat Kongre Bütçe Ofisi kurumlar vergisi gelirinin bu yıl toparlanacağını öngörse de bunun tam tersi meydana geldi ve kimse nedenini tam olarak bilmiyor. Düşünce kuruluşu Center for American Progress’den Seth Hanlon da kurumsal gelirin herkesin beklediğinden daha hızlı bir şekilde uçurumdan düştüğünü bildirdi. Belki de bunun nedeni, şirketlerin denizaşırı karlarını tahmin edildiği kadar çabuk iade etmemeleridir.
Belki tarifeler kurum kazancını düşürmekte ve böylece kurumlar vergisi makbuzları azalmaktadır. Nihayetinde nedeni ne olursa olsun rakamlar şu anda Cumhuriyetçiler için büyük bir baş ağrısına yol açıyor ve Amazon gibi meselelerin 2020 seçimlerinde politik birer kum torbası olarak kalacağının garantisini veriyor. Demokratlar da vergi indirimlerinden yola çıkarak Cumhuriyetçileri giderek zorlayacağa benziyor.