Japonya için hizmet sektöründeki gelişmeleri gösteren, satın alma yöneticileri endeksi (PMI) açıklandı. Yaklaşık 400 hizmet sektörü şirketinin yanıtları ile oluşturulan raporda, Japon hizmet sağlayıcılarının yeni bir düşüş sinyali verdiği belirtildi.
Temmuz ayında 50,3 değerinde gelen hizmet PMI, Ağustos’ta 49,5’e geriledi. Bu değer, analistlerin 49,2 olan ön tahminlerinden iyi gelse de Mart ayındaki 49,4 sonrasındaki en düşük seviyeye inmiş oldu.
Son zamanlarda Covid vakalarında artış olmasının yeni işleri ve müşteri talebini olumsuz etkilediği belirtildi. Pandemi etkisiyle gelen endişelerin işletmeleri zorladığı, güvenin son üç ayın en düşük seviyesine gerilediği bildirildi.
Japonya’da girdi maliyetlerinin ılımlı bir şekilde artmaya devam ettiği açıklandı. Finans, sigorta, bilgi, ulaşım, iletişim ve gayrimenkul gibi sektördeki firmaların yanıtları ile yapılan anket sonuçlarına göre ihracat satışlarının genel olarak istikrarlı seyrini sürdürdüğü bildirildi.
Firmaların, önümüzdeki 12 ay için olumlu gelişmelerin olacağına yönelik beklentilerinin son üç ayın en düşük seviyesine gerilediği açıklandı.
İşe alımların bazı firmalarda değişmediği, bazılarında hastalıklar nedeniyle gönüllü ayrılanların olduğu bunun da istihdamı dengelediği kaydedildi. Japonya’da işsizlik Temmuz ayında yüzde 2,6 gelerek, son üç aydır değişiklik göstermedi.
Firmalar malzeme sıkıntısı ve artan talebin kapasiteleri üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Şirketler enerji, yakıt ve hammaddeden kaynaklı yüksek maliyetlerden yakınırken, hizmetler için alınan ücretlerin de Temmuz ayındakinden daha hızlı bir artış sergilediği gözlendi.
S&P Global Market Müdür Yardımcısı Annabel Fidde, Japonya’da sektör verilerinin pandemiye bağlı kısıtlamalar nedeniyle Ağustos’ta düşüş gösterdiğini söylerken, hizmet sektörünün muhtemelen gelecek aylarda da baskı altında kalacağını ifade etti.