Dünyanın büyük bölümünde olduğu gibi Japonya’da da enflasyon yükselişini sürdürüyor. Japonya’nın çekirdek tüketici enflasyon oranı Eylül’de sekiz yılın en yüksek seviyesi ile yüzde 3’e yükseldi. Ülkenin yerel parası yen 32 yılın en düşük seviyelerine geriledi ve merkez bankasının genişleyici politikası ithalat maliyetlerini yukarı çekiyor.
Enflasyon verileri, Japonya Merkez Bankası’nın aşırı düşük faiz oranlarını koruyarak zayıf bir ekonomiyi desteklemeye çalışırken karşı karşıya kaldığı ikilemin altını çiziyor ve bu da yende istenmeyen bir düşüşe neden oluyor.
Enflasyondaki artış, medyan piyasa tahminleri ile aynı seviyede geldi. ve ve Ağustos ayındaki yüzde 2,8’lik bir artışı izledi. Bu aynı zamanda Eylül 2014’ten bu yana en yüksek enflasyon olarak kayıtlara geçti.
Japonya’da genişleyen fiyat baskıları ve yenin dolar karşısındaki kilit psikolojik engel olan 150’nin altına düşmesi, önümüzdeki aylarda Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) güvercin duruşuna bir ince ayar yapılacağına dair piyasa spekülasyonunu canlı tutabilir.
BOJ’un Politikası Tartışılıyor
Norinchukin Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Takeshi Minami, “Mevcut fiyat artışları, güçlü talepten ziyade büyük ölçüde artan ithalat maliyetlerinden kaynaklanıyor. Vali Kuroda, görev süresinin geri kalanında Nisan ayına kadar politikayı sürdürebilir, ancak kilit nokta hükümetin buna müsamaha gösterip gösteremeyeceği” değerlendirmesinde bulundu.
Analistler, verilerin Japonya Merkez Bankası’nın gelecek haftaki politika toplantısında açıklanacak yeni üç aylık tahminlerde tüketici enflasyon tahminlerini revize etme şansını artırdığını belirtiyor.
Yendeki düşüş, yakıt ve çoğu hammadde ithalatına olan yoğun bağımlılığı nedeniyle Japonya’da fiyatlar artıyor. Hem taze gıda hem de enerji maliyetlerini ortadan kaldıran sözde “çekirdek-çekirdek” endeks, Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 1,8 Bu Mart 2015’ten bu yana en hızlı yıllık artış oldu.
BOJ’un enflasyonun altında yatan gücün önemli bir göstergesi olarak yakından takip ettiği çekirdek endeksin yüzde 2 hedefine doğru yükselmesi, merkez bankasının son fiyat artışlarının geçici olacağı görüşü üzerinde şüpheleri artırıyor.
Enflasyon Diğer Ülkelere Göre Düşük
Japonya’nın enflasyonu, diğer büyük ekonomilerde görülen fiyat artışlarına kıyasla hala mütevazıyken, BOJ faiz oranlarını düşük seviyelerde tutma sözü verdi ve küresel sıkılaştırma dalgasında aykırı bir duruş sergiledi.
BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, ücret artışı artan yaşam maliyetini telafi edecek kadar yükselene kadar ekonomiyi destekleyeceklerini vurguladı.
Japonya’nın işçi sendikası lobisi, gelecek yılki ücret müzakerelerinde yaklaşık %5’lik ücret zammı talep etme sözü verirken, analistler, küresel durgunluk ve yumuşak iç talebin birçok şirket için görünümü gölgeleyeceği korkuları ile maaşların bu kadar artacağından şüpheliler.
Eylül ayı TÜFE verileri, mal fiyatlarının yıllık yüzde 5.6 artarken, hizmet fiyatlarının sadece yüzde 0.2 arttığını gösterdi.
Mizuho Securities baş piyasa ekonomisti Yasunari Ueno, enflasyonun 2023’te yavaşlayabileceğini belirterek, BOJ’un para politikasında yapacağı herhangi bir ince ayarın önemsiz kalacağını belirtti. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda’nın ikinci beş yıllık görev süresi gelecek yıl Nisan ayında sona erecek.