Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Japonya’da Çekirdek Enflasyon 42 Yılın Zirvesini Gördü

Japonya’da manşet enflasyon merkez bankasının hedefinin üzerinde kalmaya devam ederken, çekirdek enflasyonda yeni bir zirve görüldü.
Japonya’da Çekirdek Enflasyon 42 Yılın Zirvesini Gördü
HABER GİRİŞ

Japonya’nın çekirdek tüketici enflasyonu Mayıs ayında tahminleri aştı ve yakıt maliyetlerini hariç tutan bir endeks, 42 yılın en hızlı yıllık yükselişini kaydetti. Artan endeks, merkez bankasını devasa teşviği aşamalı olarak durdurma baskısı altında tutacak fiyat baskısını vurguluyor.

Analistler, artışın gıda ve günlük ihtiyaç maddelerine yönelik istikrarlı fiyat artışlarından kaynaklandığını ve bu durumun, hanehalklarının karşı karşıya olduğu artan yaşam maliyetinden kaynaklanan tüketimde bir engel olduğunu öne sürdüğünü söylüyor.

Taze gıdayı hariç tutan ancak enerji kalemlerini içeren ülke çapında çekirdek tüketici fiyat endeksi , Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 3,2 arttı ve 3,1 olan tahmini aştı.

Çekirdek tüketici enflasyonu, art arda 14 ay boyunca merkez bankasının yüzde 2’lik hedefinin üzerinde kaldı ve bu durum, yakın zamandaki maliyet odaklı enflasyonun geçici olacağı konusunda şüphe uyandırıyor.

Mizuho Securities piyasa ekonomisti Ryosuke Katagi, “Artan maliyetler geçişkenlik seyrini sürdürürken, çekirdek tüketici enflasyonu yaz aylarında zirveye ulaşacak. Ancak şirketler maliyetleri beklenenden daha uzun süre aktarmaya devam edebilir. Enflasyona yönelik riskler yukarı yönlü.” açıklamasını yaptı.

GCM Yatırım Banner

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yurt içi talebe dayalı fiyat eğilimlerinin önemli bir barometresi olarak yakından izlediği, hem taze gıda hem de yakıtın etkilerini ortadan kaldıran sözde “çekirdek-çekirdek endeksi Mayıs’ta yüzde 4,3 arttı. Bu Nisan ayındaki yüzde 4,1’lik artışı da geride bırakarak, Haziran 1981’den bu yana en büyük artışa işaret ediyor.

Devlet teşviklerinin etkisiyle enerji maliyetleri Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 8,2 düşerken, kızarmış tavuktan hamburgere ve çikolataya kadar birçok malda fiyatların artmasıyla gıda enflasyonu geçen ay Nisan’daki yüzde 9,0’dan 9,2’ye yükseldi.

Otel odası ücretleri de Nisan ayındaki yüzde 8,1’lik artıştan daha hızlı bir şekilde Mayıs ayında yüzde 9,2 arttı. Hizmet fiyatları, Mayıs’ta yıllık bazda yüzde 1,7 artarak, mal fiyatlarındaki yüzde 4,7’lik artıştan daha yavaş, ancak daha yüksek ücretlerin hizmet enflasyonunu beslemeye başlayabileceğinin bir işareti olarak Nisan ayına göre sabit kaldı.

Analistler, Japonya’nın başkenti Tokyo’da ülke çapındaki eğilimlerin önde gelen göstergesi olarak görülen çekirdek TÜFE’nin Mayıs’taki yüzde 3,2’lik artışın ardından Haziran’da yıllık yüzde3,3’e yükselmesini bekliyor.

Verilerin BoJ’un Temmuz ayındaki bir sonraki üç aylık incelemesinde fiyat tahminlerini yükseltme şansını artırdığını belirten analistler, aşırı düşük faiz oranlarının sona ermesinin pek olası olmadığını söylüyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın