Japonya Kabine Ofisi tarafından açıklanan verilere göre gayri safi yurt içi hasıla beklentileri karşılamadı. Doğu Asya ülkesinde ekonomi, yapılan ön tahminlerde beklenmedik bir şekilde daralma gösterdi. Açıklanan verilere göre Japonya ekonomisi, Temmuz-Eylül aylarını kapsayan yılın üçüncü çeyreğinde ilk okumalara göre yıllık bazda yüzde 1,2 daraldı.
Beklenti yüzde 1,1 büyüme olmasıydı. Yılın ikinci çeyreğinde ise yüzde 3,5 büyümeyle beklentinin üzerinde performans göstermişti.
Çeyreklik Bazda da Daralma Bölgesine Geçti
Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,9 büyüyen Japonya ekonomisi, üçüncü çeyreğinde bir önceki döneme kıyasla yüzde 0,3 küçülmeyi işaret etti. Piyasanın beklentisi yüzde 0,3 artış olmasıydı.
GSYİH sermaye giderleri, çeyreklik bazda yüzde 1,5 artışla yüzde 2,1 olan beklentinin altında kalırken, dış talep etkisi de yüzde 0,7 ile yüzde 0,2 olan daralmadan daha büyük bir oranda küçülmeyi işaret etti.
Covid-19 kısıtlamalarının son zamanlarda kaldırılmış olmasına rağmen yüksek enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşının yan etkileri ve dünya çapında uygulanan yüksek faizler, ekonomiyi zorladı.
Küresel resesyon riskleri, ülke para birimindeki zayıflık ve artan maliyetlerin etkisiyle ekonomide beklenmedik bir bozulma gerçekleşti.
Itochu Ekonomik Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Atsushi Takeda, açıklanan verilerin hiç beklenmediğini ve en büyük baskının tahminlerden daha fazla gelen ithalat olduğunu söyledi.
Ekonomi Bakanı Shigeyuki Goto ise küresel bir durgunluğun hanehalklarını ve işletmeleri vurabileceğini belirtti.
Capital Economics’te Japonya Ekonomisti Darren Tay, ekonominin turizm gelirleri ve dış ticaret açığındaki daralma ile pozitife dönebileceğini fakat sekizinci virüs dalgası ve yüksek enflasyonun toparlanmayı sınırlayacağını dile getirdi.