Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Japonya Ekonomi için Çocuk Yetiştirme Politikalarına Yönelecek

Asya ülkelerinde yaşanan nüfus düşüşleri yeni politikaları gündeme getirdi. Japon Başbakan, ekonominin gidişatı için benzeri görülmemiş tedbirler uygulayacaklarını açıkladı.
Japonya Ekonomi için Çocuk Yetiştirme Politikalarına Yönelecek
HABER GİRİŞ

61 yıl sonra ilk kez nüfusunda düşüş yaşayan Çin’in “dünyanın en büyük nüfusa sahip ülkesi” unvanını kaybetmesi beklenirken, Japonya’dan da benzer bir çıkış geldi. Japon Başbakan Fumiyo Kişida, ülke genelinde doğum oranlarında çarpıcı düşüşler yaşadıklarını açıkladı.

Meclis oturumunda açıklamalarda bulunan Kişida, Japonya’nın genelinde doğum oranlarında yaşanan düşüşlerin ülkeyi sosyal fonksiyonlarını kaybetmenin eşiğine getirdiğini ifade etti.

Japonya’nın ekonomik ve sosyal fonksiyonlarının iyileştirilip sürdürülebilir hale gelmesi için bulunan çözümü açıkladı.

Çocuk yetiştirme politikalarına yöneleceklerini söyleyen Kişida, “Ülkemizin ekonomisi ile toplumun sürdürülebilirliği ve kapsayıcılığı göz önüne alındığında, çocuk yetiştirme destekleri en önemli politikamız” dedi.

Politika kapsamında çocuk yetiştirmenin rahat hale getirilmesinin, gelecek için en etkili yatırım olduğunu belirtti. Düşük doğum oranını artan hale getirerek, doğum oranını tersine çevirme niyetinde olduklarının altını çizdi.

GCM Yatırım Banner

Benzeri Görülmemiş Karşı Tedbirler Uygulanacak

Çocuk yetiştirme politikalarının uygulanacağı modelin isminin “çocuk öncelikli ekonomi ve toplum modeli” olduğunu açıklayan Kişida, “Yaşı veya cinsiyeti ne olursa olsun herkesin çocuk yetiştirmeye katılmasını sağlamak için benzeri görülmemiş karşı tedbirler uygulamak istediklerini” ifade etti.

Bu kapsamda Çocuk ve Aile Ajansı’nın Nisan ayında uygulamalara başlayacağını, Haziran ayına kadar ayrılan bütçenin iki katına çıkarılacağını ekledi.

Japonya Yaşlı Nüfusuyla Dünyada Birinci

Genç nüfusu düşük seviyelerde olan Japonya, pandeminin ardından 2022’deki doğum sayısında ilki yaşayarak, 800 binin altında sayılarla karşılaşmıştı.

2022’nin başında nüfusu yaklaşık 124,77 milyon olan Japonya’nın nüfus dağılımının yüzde 29’unu 65 yaş ve üstü; yüzde 11,6’sını 0-14 yaş oluşturmuştu.

Nüfus ve Sosyal Güvenlik Araştırmaları Ulusal Enstitüsü (IPSS) verilerine göre Japonya’da 17 yıla kadar yaşlı nüfusun, genel nüfusa oranının yüzde 35’i aşması bekleniyor.

65 yaş ve üstü yaşlı nüfusuyla dünya sıralamasında birinciliği elden bırakmayan Japonya’yı yüzde 24,1 ile İtalya, yüzde 23,3 ile Finlandiya takip ediyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.