Çin hem ekonomisinde hem de nüfusunda Covid etkisini derinden hissetmeye devam ediyor. Bugün açıklanan büyüme verilerinde 46 yılın ikinci en düşük büyüme verisiyle karşılayan Pekin yönetimi, bir düşüşü de nüfus verilerinde yaşadı.
Son dönemde vaka sayılarında patlama yaşayan ve sağlık sisteminde çöküş meydana gelen Çin nüfusunun, 1961’den beri ilk kez geçen yıl azaldığı görüldü.
Ulusal İstatistik Bürosu’nun (UİB) verilerine göre 2021’de 1 milyar 412 milyon 600 bin olan ülke nüfusu, 2022’de 1 milyar 411 milyon 800 bin sayısına geriledi.
Doğum oranı ise 1949’dan bu yana en düşük seviyede oldu. 2022 yılında dünyaya gelen bebek sayısı 9,56 milyon olurken, doğum sayısında yıllık bazda yüzde 9,8 oranında düşüş kayda geçti. Nüfus artış hızında ilk kez geçen yıl eksi seviyeye geçildi.
Ayrıca Çin’in nüfusundaki gerilemeyle, “dünyanın en büyük nüfusa sahip ülkesi” unvanını kaybetmesi de ihtimaller arasında yer aldı. Nüfustaki düşüşün devamının gelmesi halinde Hindistan nüfusunun Çin’i geçmesi bekleniyor.
Kuralık Yaşandığı Dönemden Sonra İlk
Ülke tarihinde 1960’ların başında yaşanan kuraklık ve kıtlık zamanlarından itibaren nüfusta gerileme görülmemişti. Söz konusu dönemde 30 milyon kişi yaşamını yitirmişti.
21. yüzyıla gelindiğinde Vuhan Eyaleti’nde baş gösteren Covid virüsü ile benzer kayıpları yaşayan Çin nüfusu 2022 tarihinde uzun süre sonra ilk kez nüfusunda gerileme kaydetmiş oldu.
Ekonomik Büyümedeki Yavaşlama Nüfusu Etkiledi
Çin nüfusunda 61 yıl sonra görülen gerileme ve doğum oranlarında 73 yıl sonraki düşüşte ekonomik verilerin negatif performansına dikkat çekildi.
Uzmanlar, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde son yıllarda yaşanan büyümedeki yavaşlamanın, toplumda yansımalarının olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Yüksek enflasyon ortamında artan yaşam maliyetlerinin çocuk yetiştirmede etkili olduğu belirtildi.
Vaka Sayılarındaki Patlama Panik Havası Yarattı
2020 yılından beri Covid-19 salgını ile boğuşan Çin’in nüfusunda çarpıcı düşüler yaratan ve beraberinde ekonomiyi de sarsan temel neden olarak salgının devam etmesi oldu.
Son gelen verilerde Şanghay nüfusunun yüzde 70’ini bulan vakaların yeni bir panik havası yarattığı haberleri gündeme gelmişti.
Pekin yönetimi, ilan ettiği sıfır Covid politikası ile salgınla mücadele etmeye çalışsa da aldığı tepkiler yüzünden karantina yasaklarını gevşetme kararı almıştı.
Ancak yine de Çin için işler iyiye gitmemiş, artan vakalar sağlık sisteminde çöküş sinyallerini beraberinde getirmişti. (AA)