Tokyo’da volatilitenin yükseldiği günlerde Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki’den dikkat çekici bir çıkış geldi. Suzuki, Japon yeninin ABD doları karşısında 145 seviyesine kadar gerilemesinin ardından gazetecilere açıklama yaptı. Ülkedeki para biriminin değer kaybını önlemek için döviz piyasasına müdahale edilebileceği sinyalini verdi.
Suzuki’nin açıklaması ise Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) döviz piyasasında faiz kontrolü gerçekleştirme ihtimalini güçlendirdi.
Japonya Maliye Bakanı, yenin değer kaybındaki hızı kesmek için tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi. Piyasadaki gelişmelerin BOJ ile birlikte izlenmeye devam ettiğini paylaştı.
Asya seansında ilk işlemlerde dolar/yen kuru 145 seviyesinde işlem gördü; haberin ardından 143 seviyesine çekildi.
Japonya, ABD doları satıp yen alarak döviz piyasasına müdahale etme hamlesini 1998 yılından bu yana sürdürmemişti.
Ancak Suzuki’nin bugün verdiği sinyal, Japon para biriminin değerini korumak için eski yöntemlerin uygulanacağı sonucunu ortaya çıkardı. Suzuki’nin konuşması şöyle:
“Hızlı dalgalanmaların olumlu olmadığını söylüyorum. Dünden bu yana doların 2 ila 3 yen civarında yükseldiğini ve bu hareketlerin açık bir şekilde dalgalı olduğunu gördük. Çok endişeliyiz.”
BOJ 6 Yıldır Faiz Oranını Değiştirmiyor
Japonya Merkez Bankası, politika faiz oranını 6 yıldır sabit tutarak yüzde 0,10 ile negatif bölgede sabitlemişti.
ABD Merkez Bankası (FED) ve BOJ’un para politikası toplantılarının önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor.
Fed Başkanı Jerome Powell ise geçen hafta yaptığı konuşmada şahin tavrını sürdürmüş, faiz indiriminin devamına yeşil ışık yakmıştı.
Fed’den faiz artırımı beklenirken, BOJ büyük ekonomilerdeki sıkı para politikalarının sert dalgasıyla karşı karşıya kalma riski gündemde.
Bu yüzleşme ise ülkedeki enflasyon oranında okunabiliyor. Son verilerde Asya’da enflasyon ortalama yüzde 5,5 ile zirveyi görmüş, Japonya’da çekirdek enflasyon yüzde 2,4 olmuştu.