Enflasyonu farklı hesaplanan ve son verilerde Kasım’da ücretliler geçinme indeksinde yıllık artışı yüzde 70’i aşan İstanbul’da yaşamanın maliyeti ise 47 bin TL’nin üzerine çıktı. Hal böyle olduğundan düşük gelirliler için yaşamın en zor olduğu kentte asgari ücretin ülke genelinden farklı olması gerektiği planı yine gündeme geldi.
Daha önceki açıklamalarında bölgesel asgari ücret uygulamasının getirilmesini savunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, önerisini yineledi.
Asgari ücret ile ilgili iş dünyasının düşüncelerini paylaşan İTO Başkanı, asgari ücretin tüm ücret skalasını etkilemesine dikkat çekti.
Hükümetin yatırımlar için verdiği destekte yaptığı numaralandırmayı asgari ücret için de uygulamasını talep ederek, “Asgari ücret, bölgesel olarak değerlendirilip belirlenebilir. İstanbul’daki asgari ücretle, teşvikle ilgili 6. bölge kapsamındaki illerdeki asgari ücretin aynı olmaması gerekiyor diye düşünüyoruz” dedi.
Gelir Vergisinde Güncelleme Şart
İTO Başkanı, son günlerde çokça konuşulan gelir vergisi dilimlerine ilişkin de görüş bildirdi. İş dünyasının yalnızca asgari ücrete değil, gelir vergisi dilimlerine de odaklandığına vurgu yaparak, güncellemeye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Asgari ücretin her yıl arttığını ve gelir vergisi dilimlerinin sürekli geride kaldığını belirterek, “İlk vergi dilimi 2008’de asgari ücretin 13 katıyken, bugün geldiğimiz noktada telaffuz edilen asgari ücret zammı beklentisi ve yeniden değerleme oranındaki vergi güncellemesi ile birlikte 2024’te 6 kattan bile az bir değere düşmüş olacak” dedi. (AA)