Küresel merkez bankaları haftası, tüm hareketliliğiyle sürüyor. FED’in ardından gözler diğer büyük merkez bankalarına çevrilirken İsviçre faiz oranlarını 75 baz puan artırarak negatif bölgeden çıkardı.
İsviçre Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 0,50’ye yükselirken bu 2011’den sonra borçlanma maliyetlerinin pozitif bölgeye ilk geçişini işaretledi. Aynı zamanda giderek agresif hale gelen küresel sıkılaşma dalgası ortasında faizin artmaya devam edeceğinin sinyalini verdi.
Bugünkü hamle ile İsviçre, 2007’den bu yana ikinci artırımını yapmış oldu.Kurum, 15 yılın ardından ilk artırımını Haziran’da yaparak şaşırtmıştı.
Bugünkü artırım, İsviçre’nin diğer merkez bankaları gibi enflasyonla mücadele için yapıldı. Enerji ve gıda fiyatlarındaki artış ülkedeki gösterge enflasyonu yüzde 3,5 ile 29 yılın en yüksek seviyesine taşırken İsviçre harekete geçti.
Enflasyon görünümünü de değiştirdi. Son faiz artırımına atıfla 2022’de enflasyonun yüzde 3, 2023’te yüzde 2,4 ve 2023’te yüzde 1,7 olacağını öngördü. Bugünkü SNB politika faiz artışı olmasaydı, enflasyon tahmini önemli ölçüde daha yüksek olurdu. Kurum açıklamasında ayrıca uygun parasal koşulları sağlamak adına gerektiğinde döviz piyasasına müdahale etmeye istekli olduğunu vurguladı.
Bölgedeki merkez bankaları yükselen enflasyonla mücadelede agresif bir şekilde faiz oranlarını yükselttiğinden İsviçre Avrupa’da negatif politika faiziyle kalan son ülke olmuştu. Bugünkü artırım ile Avrupa’da negatif oran dönemi sona erdi.
Şu anda kilit oranı negatif bölgede olan son büyük ekonomi olarak ise Japonya öne çıktı. Kararını İsviçre’den önce açıklayan Japonya oranları ultra düşük seviyede bırakırken Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda faize dokunmama politikasına devam edeceklerini açıkladı.