İsveç’in NATO’ya üyelik protokolü onaylandı ve karar 25 Ocak tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. İsveç’in NATO’ya üyelik sürecinin onaylanmasına yönelik protokol Meclis tarafından kabul edilmişti. Yapılan oylamada AKP, CHP ve MHP “evet” oyu kullanırken İyi Parti, Saadet Partisi ve DEM Parti “hayır” oyu kullanmıştı.
kolayca yatırım yapın
Resmi Gazete’de “5 Temmuz 2022 tarihinde Brüksel’de imzalanan Kuzey Atlantik Antik Antlaşmasına İsveç Krallığının Katılımına İlişkin Protokol’ün onaylanması uygun bulunmuştur.” ifadeleri yer aldı.
Türkiye tarafından alınan karar İsveç’i memnun etse de son sözü Macaristan söyleyecek. Macaristan Başbakanı Victor Orban, ülkesinin bu konuya sıcak baktığını açıklamıştı. Şubat’ta açılacak Macaristan Parlemantosunda İsveç’in NATO’ya üyeliği görüşülüp değerlendirilecek.
Rusya-Ukrayna savaşının ardından İsveç NATO’ya girme kararı almıştı. Türkiye, İsveç’in terör örgütleriyle olan ilişkilerinden dolayı üyeliğe itiraz etmişti. Ayrıca terör örgütü üyelerinin iade edilmemesi ve Türkiye’ye yönelik silah ambargoları da gerekçe olarak masada yer almıştı.
2023’ün Mayıs ayında İsveç ve Finlandiya Türkiye’ye yönelik taahhütleri içeren üçlü muhtıraya imza attı. Finlandiya’nın yükümlülüklerini yerine getirdiği düşünüldü ve üyeliğe “tamam” denildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamalarda İsveç’in NATO’ya katılımı için onay verilmesi için Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde önünün açılması gerektiğini belirtmişti.
New York Times gazetesi, Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile pazarlık yaptığını, İsveç’in üyelik meselesini ihtilafta bırakmamak karşılığında ABD’den 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı paketine onay istediği ifade edildi.
TBMM’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından Biden’ın Türkiye’ye F-16 ve modernizasyon kitlerini içeren 20 milyar dolarlık satışın onaylanması için Kongre’ye mektup gönderdiği iddia edilmişti.