Koronavirüsün ekonomilerde yarattığı tahribatın iyileşme şekliyle ilgili birçok yorum yapılıyor. Örneğin; Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari, ABD ekonomisinde V şeklinde bir düzelmenin mümkün olmayacağını düşünüyor. Hollanda bankası ING’nin stratejistleri ise küresel ekonomide U şeklinde bir iyileşme öngörüyorlar.
Koronavirüs eğrileri düzleşmeye başladı. Ülkeler kontrollü bir şekilde ekonomilerini açmaya hazırlanıyorlar. Stratejistler ise hangi ekonomilerin ilk önce toparlanacağını yorumluyorlar.
ING stratejistleri, petrol etkilerine maruz kalmayan para birimlerinin, daha iyi bir toparlanma göstereceğine inanıyorlar. Buna bağlı olarak; İsveç kronu ve Avustralya doları, iyileşme sürecinde döviz piyasalarına öncülük edebilir.
Koronavirüs pandemisi, petrol arz ve talebini kötü etkiledi. Bu şekilde oluşan kriz, Rusya ve Nijerya gibi büyük ihracatçı ülkelerin para birimlerini önemli ölçüde düşürdü.
ING Global Piyasalar Başkanı Chris Turner, İsveç kronu ve Avustralya dolarının, iyileşme aşamasında yüksek verim eğrisi ile pozitif bir korelasyon göstereceğini düşünüyor. Aynı zamanda petrole bağlı olmadığı için yatırımcısını üzmeyeceğini söylüyor.
İsveç Kronundaki Güncel Durum
İsveç kronu Nisan ayını 9,7539 seviyesinden sonlandırdıktan sonra Mayıs ayına yükselişle başlangıç yaptı. USD/SEK paritesi, yüzde 0,26 oranında yükselişle 9,8108 seviyesine kadar yükseldi. Dolar, Nisan’ın son haftasında İsveç kronu karşısında yüzde 2,6 oranında geriledi.
Yılbaşından bu yana kaydettiği performansı incelediğimiz ise en yüksek seviyeyi, 19 Mart’ta 10,492 kron ile kaydettiğini görüyoruz. En düşük seviyeyi ise 9 Mart’ta 9,3092 kron ile kaydetmiştir. Yılbaşından bu yana sağladığı getiri ise yüzde 4,53 oranındadır.
Dünya çapında neredeyse tüm merkez bankaları, salgının neden olacağı zarar karşısında ekonomilerini desteklemek için gevşek para politikaları uygulamaya başladılar.
İsveçli Riksbank ise parasal genişlemeyi uzun tuttu ve faiz oranlarını emsallerine göre daha sonra negatif bölgeye indirdi. Banka, repo faiz oranını sıfırda tutarken, birçok ülke faiz oranlarını negatif bölgeye indirdi.
Emtia fiyatlarından etkilenme eksikliği ile bu durum birleştiğinde, İsveç kronunun önümüzdeki aylarda G-10 para birimlerine karşı iyi bir konumda olacağını gösteriyor. Aynı zamanda G-10 paraları arasında en cazip olacağı da söyleniyor.
ING analistleri beş temel faktöre dayalı bir döviz puan kartı hazırladılar. Faktörler; cari değerleme, reel oranlar, ABD getiri eğrisi ile korelasyon, petrol fiyatlarından etkilenme ve bağımsız kredi dereceleri şeklinde belirlendi.
Avustralya Dolarındaki Güncel Durum
Avustralya doları, Amerikan doları karşısında Nisan ayını 0,6511 seviyesinden sonlandırdı. Mayıs ayına düşüşle başlayan AUD/USD paritesi, yüzde 1,06 oranında ekside 0,6444 dolardan işlem gördü. Bu hafta yüzde 0,8 civarında değer kazandı.
Yılbaşından bu yana kaydettiği performansı incelediğimizde en yüksek seviyeyi, yılın ilk işlem gününde 0,7035 dolar ile kaydettiği görülüyor. En düşük seviyeyi ise 19 Mart’ta 0,5508 dolar ile kaydetmiştir. Yılbaşından bu yana sağladığı getiri yüzde -8,02 oranındadır.
ING analistlerine göre; Avustralya doları, G-10 paraları arasında İsveç kronundan sonra ikinci sırada yer alıyor. Para birimi için önemli faktörlerden ilkinin, federal hükümet tarafından açıklanan ve GSYİH’in yaklaşık yüzde 16’sı olan 320 milyar Avustralya doları değerindeki yardım paketi olduğunu söylediler.
Avustralya Merkez Bankası, varlık alımlarını azaltmaya başladı ve ekonomik koşulların iyileşmekte olduğunu belirtti. Para birimi, dip noktasından yüzde 10’dan fazla yükselmeyi başardı.