Orta Doğu’da 7 Ekim sabahında “Akse Tufanı” adıyla başlayan saldırıda taraflar İsrail ve Hamas olmuştu. Tüm dünyanın gündemine oturan savaş sürecinde birçok ülke yaptığı açıklamalarla cephesini belli etti. İsrail, Gazze’ye insani yardım için çalışmalarını sürdüren Türkiye’den büyükelçi ve diplomatlarını çekme kararı aldı.
Yapılan açıklamada, diplomatların ve büyükelçilerin iki ülke arasındaki diplomatik kriz nedeniyle değil, güvenlik endişeleri sebebiyle ülkeden ayrılacağı paylaşıldı.
Kararın ardından İsrail Büyükelçisi İrith Lillian ve diğer diplomatlar Türkiye’den ayrıldı. İsrail vatandaşları ise 18 Ekim’de alınan kararla İstanbul’dan yapılan uçuşlarla ülkeden çıkmıştı.
Savaşta Son Durum
Hamas’ın saldırılarının ardından oldukça sert açıklamalar yapan İsrail, adeta bölgede taş üstünde taş koymayacağını açıkça duyurmuştu. Hastanenin ve şehirlerin bombalanması sonucunda binlerce Filistinli hayatını kaybetti.
Son verilere göre Gazze’de 1524’ü çocuk 3 bin 785 kişinin hayatını kaybettiği, 12 binden fazla kişinin yaralandığı bildirildi. Aksa Şehitleri Hastanesi Müdürü İyad el-Caberi, Gazze’de ilaç kalmadığını açıkladı.
Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere gibi bazı ülkeler İsrail’e sonuna kadar destek vereceğini açıkça dünya basınıyla paylaşıyor. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede İsrail’in yanında duracağına dair söz verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savaş sürecinde İsrail’in acımasız bombardımanlarını “soykırım” olarak yorumlamıştı ve İsrail’in saldırılarına son vermesi gerektiğini vurgulamıştı.