Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İSO Türkiye İmalat PMI Şubat’ta 51,7 ile Büyüme Bölgesinde Kaldı

İmalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İSO Türkiye İmalat PMI, Şubat ayında 51,7 oldu.
İSO Türkiye İmalat PMI Şubat’ta 51,7 ile Büyüme Bölgesinde Kaldı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

İSO (İstanbul Sanayi Odası) Türkiye İmalat PMI (Satınalma Yöneticileri Endeksi) verileri açıklandı.

IHS Markit ve İstanbul Sanayi Odası işbirliğiyle hazırlanan anket sonuçlarına göre Şubat ayı okuması 51,7’ye gerilemekle birlikte sektörün performansında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Ocak’ta 54,4’e yükselmişti. (Eşik değer olan 50 üzeri okumalar sektörde iyileşme anlamına gelir.) Böylelikle sektörün performansı ardışık sekizinci ayda güçlenmişti.

Şubat verilerine göre takip edilen 10 sektörden dördü üretimini arttırırken, en güçlü büyüme ana metaller sektöründe gerçekleşti.
İSO Türkiye İmalat PMI Şubat
Kaynak: IHS Markit

On sektörün tamamında tedarikçilerin teslimat süreleri arttı. Yeni siparişler yalnızca metalik olmayan mineral ürünler ile ana metal sanayi sektörlerinde artarken, toplam yeni siparişlerle kıyaslandığında daha fazla sektörün yeni ihracat siparişlerinde büyüme kaydedildi. On sektörün sekizinde istihdam artışı sağlandı.

Üretim üst üste ikinci ay artış gösterdi, ancak bu artış ılımlı düzeyde kaydedildi. Üretimde devam eden büyüme ile birlikte firmaların birikmiş işlerinde geçtiğimiz Eylül ayından beri en hızlı düşüş yaşandı.

GCM Yatırım Banner

Üretim gereksinimlerindeki artış ve yeni üretim hatlarının planlanması, firmaların Şubat’ta da istihdam düzeylerini artırmalarına yol açtı. Böylece, mevcut istihdam artış trendi dokuzuncu aya ulaştı. Son aylarda Türk lirasında gerçekleşen değer kazancı, enflasyonist baskıların hafiflemesini sağladı.

Girdi maliyetleri artmaya devam etti ancak bu artış Temmuz 2020’den beri en düşük oranda gerçekleşti. Girdi fiyatlarında artış bildiren firmalar, bu durumu hammadde maliyetlerindeki yükselişe bağladı. Özellikle iplik fiyatlarındaki artıştan sıklıkla bahsedildi.

Nihai ürün fiyatları enflasyonu ise azalmayı sürdürerek son 10 ayın en düşük düzeyinde kaydedildi. Anket katılımcıları, tedarik zincirlerindeki sorunların devam ettiğini bildirdi.

İSO Türkiye İmalat IHS Markit Ekonomi Direktörü Yorumu
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası

Hammadde teminindeki zorluklar ve nakliye konteynırlarına erişimde yaşanan sıkıntılar, tedarikçilerin teslimat sürelerindeki keskin artışın devam etmesinde rol oynadı. Bu durum, satın alma faaliyetlerindeki hafif yavaşlama ile birleşerek girdi stoklarının daha da azalmasına yol açtı.

Takip edilen 10 sektörden dördünün üretimini arttırdığı şubat ayında en güçlü büyüme ana metaller sektöründe gerçekleşti. Buna karşılık kimyasal, plastik ve kauçuk ile gıda ürünleri sektörlerinde üretim yeniden hız keserken elektrikli ve elektronik ürünler, giyim ve deri ürünleri ve ağaç ürünleri sektörlerinde ise yavaşlamanın devam ettiği görüldü.

On sektörün sekizinde istihdam artışı sağlandı. Sadece giyim ve deri ürünleri ile elektrikli ve elektronik ürünler sektörlerinde aksi yönde bir eğilim gözlendi. İstihdam artışının en hızlı gerçekleştiği sektör ağaç ve kağıt ürünleri oldu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.