Ekonomi basını tarafından yakından takip edilen göstergeler arasında yer alan ve önemli bir öncü gösterge niteliği olan Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisi aylık düzenli olarak yayımlanmaya devam ediyor. Şubat’ta 50,2 seviyesine yükselen endeks, Mart ayında eşik değerde kaldı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan İmalat PMI Mart’ta hafif bir düşüşle eşik değer 50,0 seviyesinde yer aldı.
PMI’ların 50’den büyük olması önceki aya kıyasla bir iyileşmeye ya da artışa işaret ederken 50’den küçük rakamlar önceki aya göre kötüleşme ya da düşüş olarak değerlendiriliyor.
“TL’nin Dolar Kaşındaki Kaybı Girdi Fiyatlarını Yükseltmeye Devam Ediyor”
İSO tarafından yayımlana raporda üretimin hafif arttığı, yeni sipariş ve istihdam hacminde istikrara yaklaşıldığı not edildi.
Yeni siparişlerdeki yavaşlamanın son dokuz ayın en düşük oranında kaydedildiği bildirildi. TL’nin dolar karşısındaki değer kaybının sektörün girdi fiyatlarında yükselişe yol açan ana unsur olmaya devam ettiği aktarıldı.
Üretimde en keskin yavaşlamanın tekstil sektöründe gerçekleştiği, kara ve deniz taşıtları sektöründe enflasyonun yüksek seyrettiği bildirildi.
Mart’ta istihdamını artıran sektör sayısının 2020’nin mayıs ayından bu yana ilk kez ikiye gerilediği not edildi.
Satış fiyatlarındaki artışın son 3 ayın en düşüğünde olduğu bildirildi. Bunun nedenlerinden birinin Kızıldeniz’deki aksamalar nedeniyle girdi alımlarında yaşanan gecikmeler olduğu kaydedildi.
Konuya yönelik değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalatçıları açısından Mart ayının bir istikrar ayı olarak kayda geçtiği bildirildi.
Talepteki eğilimin devam etmesi halinde, yılın ikinci çeyreğine girilirken büyümenin ivme kazanabileceğini ümit ettiklerini kaydetti.