İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her ay yayımlanan Türkiye imalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) raporu, Şubat 2024 için umut verici bir tablo sundu. Sektördeki aktivitenin artış eğilimini yansıtan endeks, eşik değerini aştı.
Ocak 2024’te 49,2 olan manşet PMI, Şubat’ta 50,2’ye yükselerek son sekiz ayda ilk kez faaliyet koşullarında iyileşmeye işaret etti.
Böylece endeks, eşik değer olan 50’nin üzerinde kaydedilerek sektördeki iyileşmeyi gösterdi. İSO açıklanan endekse ilişkin Türkiye’deki faaliyet koşullarının ılımlı düzeyde de olsa son sekiz aydır ilk kez iyileştiğini vurguladı.
Sektörde firmaların satın alma faaliyetlerini artırmalarına rağmen, personel yetersizliği ve hammadde temininde yaşanan zorluklar nedeniyle istihdam ve girdi stoklarında azalma yaşandı.
Nihai Ürün Fiyatları 6 Ayın Zirvesinde
Fiyatlar cephesinde ise girdi maliyetleri enflasyonu ılımlı düşüş gösterdi. Ancak nihai ürün fiyatları geçen yılın Ağustos ayından bu yana en yüksek oranda arttı.
Şubat ayında takip edilen 10 sektörün 4’ünde üretim artışı yaşanırken, yeni siparişlerdeki büyüme gıda ürünleri sektörüyle sınırlı kaldı.
Maliyet enflasyonunda en keskin artış ise kara ve deniz taşıtları sektöründe gözlendi. Ancak, takip edilen sektörlerin yarısında Şubat ayında personel sayılarını artırdığı görüldü. İstihdam hacminde en güçlü artışlar ise gıda ürünleri ile kimyasal, plastik ve kauçuk sektörlerinde gerçekleşti.
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI’nın Şubat 2024 dönemi sonuçlarına göre faaliyet koşullarında ılımlı düzeyde de olsa son sekiz aydır ilk kez iyileşme görüldü.
Söz konusu iyileşmede, imalat sanayi üretiminin yeniden büyümeye geçmesinin etkili olduğu belirtildi. Üretim, geçen yılın Haziran ayından bu yana ilk kez artış gösterdi ve güçlü bir şekilde toparlandı.
Talepteki Düşüş Durma Noktasına Geldi
Tüm bunlara ek olarak, yeni siparişlerdeki düşüş devam etse de Şubat’taki azalma, sekiz aydır süren yavaşlama döneminin en hafif düzeyinde gerçekleşti. Benzer şekilde, yeni ihracat siparişlerindeki gerileme de hız kesti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verilerini değerlendiren S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şöyle konuştu;
“Şubat ayında üretimin yeniden artışa geçmesi Türk imalat sektörüne ivme kazandırdı ve bu durum önümüzdeki aylarda resmi verilerde de güçlü gerçekleşmeler yaşanabileceğine işaret etti. Yeni siparişlerin azalmaya devam etmesine rağmen talepteki düşüşün neredeyse durma noktasına gelmesi umut verici bir gelişme oldu. Önümüzdeki süreçte firmalar, yeni siparişlerin de üretimdeki olumlu trende eşlik edebileceği beklentisinde olacaklar.”
İSO raporunda, ham madde ve nakliye fiyatlarındaki yükseliş, Türk lirasındaki değer kayıpları ve asgari ücrete yapılan zamma bağlı olarak girdi maliyetlerinin keskin bir şekilde arttığına dikkat çekti.
Mehmet Şimşek: Yeni Yıla İyi Başlangıç
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek resmi X hesabı üzerinden İSO’nun bugün yayımladığı PMI verileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Açıklanan verilere ilişkin konuşan Şimşek, yıla iyi bir başlangıç yapıldığını ileri sürdü.
İmalat PMI endeksinin, 8 ay sonra eşik değeri olan 50’nin üzerinde gerçekleşerek imalat sanayinde büyümeye işaret ettiğini vurguladı.
Şimşek paylaşımında, iki aydır artan PMI endeksinin sanayi üretiminde yıla iyi bir başlangıç yaptığının göstergesi olduğunu kaydetti.
Bakan Şimşek, “Ana ticaret ortağımız Avrupa Birliği’ndeki toparlanma ile imalat sanayi daha da güçlenecektir.” ifadelerini kullandı.