Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İran-İsrail Misilleme Sarmalı Petrolde Riskleri Artırıyor

Dün başlattığı yükselişi bugüne uzatan petrol fiyatlarında kazançlar artıyor. Uzmanlar, İran’a olası saldırı konusunda endişeli…
İran-İsrail Misilleme Sarmalı Petrolde Riskleri Artırıyor
HABER GİRİŞ

Dün ABD’nin İran’ın İsrail’e yönelik balistik füze saldırısı hazırlığı yaptığına yönelik açıklamasının ardından sert yükselen petrolde, tırmanış sürüyor. Akşam saatlerinde İran’ın İsrail’e onlarca balistik füze fırlattığı öğrenilirken İsrail’den misilleme yanıtı gecikmedi.

İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Danon, saldırının ardından “Harekete geçeceğiz. İran yakında eylemlerinin sonuçlarını hissedecek. Yanıt, acı verici olacak” diyerek misillemeye işaret etti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da Salı günü geç saatlerde, “İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bedelini ödeyecek” dedi. Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Abbas Araqchi, bugün erken saatlerde X’te yaptığı bir paylaşımda, “Eylemimiz, İsrail rejimi daha fazla misillemeye davet etmeye karar vermediği sürece sona ermiştir. Bu senaryoda, yanıtımız daha güçlü ve daha etkili olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Gerilim tırmanırken petrol fiyatlarında yükseliş hızlandı.

ABD türü ham petrol, 72,48 dolara kadar çıkarken Brent türü de 76,06 dolara kadar tırmandı.

GCM Yatırım Banner

Alıcılı seyir sürerken piyasa uzmanlarından endişe verici yorumlar geldi. Piper Sandler analistleri Çarşamba günü müşterilerine gönderdikleri notta, “Bu misilleme sarmalındaki bir sonraki dönüş, İran’ın petrol kapasitesinin azalması veya İran yetkililerinin Basra Körfezi’nden petrol ve gaz sevkiyatına saldırması yoluyla petrolü içerebilir” dedi.

Goldman Sachs analisti Yulia Zhestkova Grigsby ise küresel olarak yüksek yedek petrol kapasitesi ve sınırlı gerçek üretim kesintileri olduğu gerçeği göz önüne alındığında jeopolitik risk priminin ılımlı kalması gerektiğini belirtti.

OPEC+ Aralık ayında petrol üretimini artırmayı planlıyor ve ABD üretimi rekor kırdı. Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’deki talep de bu yıl zayıftı.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.