Günümüzde milyonlarca insanın kullandığı cihazların başında akıllı telefonların geldiğini söyleyebiliriz. Bugüne kadar geliştirilmiş sayısız mobil uygulama mevcut ve kullanım oranları her geçen gün hızla artıyor. İşletim sistemi tarafında ise kullanıcıların karşısında iki seçenek bulunuyor. Google tarafından geliştirilen Android ve Apple’ın iOS işletim sistemleri uzun yıllardır birbirleri ile rekabet halinde. Kullanım oranı itibarıyla Android’in iOS’a göre çok daha yaygın olduğunu söyleyebiliriz.
Bunun başlıca sebebi ise iOS sadece Apple imzalı cihazlarda kullanılırken, diğer akıllı telefonlarda Android işletim sisteminin kullanılıyor olması. Samsung, Huawei, Xiaomi, LG, Oppo ve OnePlus gibi pek çok akıllı telefon üreticisi Android 10 tabanlı arayüzlerini geliştiriyor. Dolayısıyla iki taraf arasında önemli bir kullanıcı sayısı farkı oluşuyor. Yeni bir rapor ise bu farkın son günlerde azaldığına işaret ediyor. Araştırma şirketi CIRP tarafından paylaşılan raporda, iOS’un pazar payının Android’e karşı artış gösterdiği kaydedildi.
iOS Yükselişte
Yapılan araştırma iOS ile Android arasındaki kullanım oranlarının güncel durumunu ortaya koydu. Rapora göre 2020 yılının ilk çeyreğinde iOS’un pazar payı yüzde 44 olurken, Android’in kullanım oranının ise yüzde 56 olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kıyaslama yapıldığında iOS’un yüzde 8 oranında pazar payını artırdığı görülüyor. Apple’ın işletim sistemi son olarak 2016 yılında böyle bir artışa imza atmıştı. Son iki yıllık zaman diliminde iOS’un yüzde 12 oranında payını artırdığı görülüyor.
Araştırmada öne çıkan bir diğer detay ise kullanıcıların güncel telefon tercihleri hakkında. Hem Android hem de iOS kullanıcılarının yüzde 90’ı, yeni telefon aldıklarında önceki işletim sistemleri ile devam etmeyi tercih ediyor. Yani her iki taraftan da farklı bir seçim yapan kullanıcı sayısı oldukça az.
Araştırmayla ilgili açıklamalarda bulunan CIRP Kurucu Ortağı Mike Levin, “Kullanıcıların işletim sistemlerine bağlılığı çok yüksek seviyelerde. Son dört yıl boyunca yeni cep telefonu alan kullanıcıların yüzde 90’ı önceki işletim sistemlerini tercih etti. Apple’ın Android kullanıcılarını iOS’a çekme çabalarına ve Android cep telefonu üreticilerinin iPhone müşterilerini çekmek için benzer çabalarına rağmen, işletim sistemi kullanımı tüm tüketici eğilimlerinin değişmediği görülüyor.” diye konuştu.
iOS’ta son dönemde yaşanan artış kullanıcıların iPhone modellerine olan ilgisinin arttığını gösteriyor. Uzmanlar özellikle yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde kullanım oranlarında büyük düşüş bekliyor. Corona virüsü nedeniyle akıllı telefon pazarında yüzde 50’ye varan düşüş yaşandığı belirtiliyor. Bu düşüşten A’dan Z’ye tüm akıllı telefon üreticilerinin etkilendiğini söyleyebiliriz.
Android 10 Kullanım Oranı Açıklandı
Mobil işletim sistemlerinin kullanım oranlarına dair bir rapor ise Android ekosistemi özelinde paylaşıldı. Android Studio tarafından yeni sürümlerin kullanım oranlarına dair yeni bilgilendirme yapıldı. Yazılım devi aslında her ayın başında bu verileri açıklıyordu ancak uzun zamandır yeni rapor yayınlamaya ara vermişti. Android Studio üzerinden paylaşılan veriler ile geliştiricilerin yeni uygulama tasarımı sırasında yol haritalarını belirlemesi amaçlanıyor.
Paylaşılan verilerde en güncel sürüm olan Android 10’un kullanım oranının son derece düşük olduğu görülüyor. Buna göre Android 10’un kullanım oranı yüzde 8.2 seviyesinde. Android 9 ise yüzde 10.4 paya sahip durumda. En yüksek kullanılan sürümün ise yüzde 31.3 ile Android Pie olduğu görülüyor. Diğer sürümlere gelecek olursak Oreo yüzde 21.3, Nougat yüzde 12.9, Marsmallow yüzde 11.2 ve Lollipop yüzde 9.2 paylara sahip olmakta.
Lollipop çıkalı 6 yıl gibi uzun bir süre olmasına rağmen Android 10’dan daha fazla kullanılıyor. Bu da güncelleme takviminin ne kadar ilerlediğini ortaya koyuyor. Android işletim sisteminin çok sayıda üretici tarafından kullanılması ve özelleştirme süreçleri bu duruma zemin hazırlıyor. Mayıs ayı itibarıyla Android 10’un bir önceki sürüm olan Android 9’u geçebileceği ifade ediliyor.