Kripto paraların kullanım alanı artıyor ve bu varlıkların düzenlenmesine yönelik çalışmalar dünyanın dört bir yanında sürüyor.
kolayca yatırım yapın
İngiltere son dönemde daha fazla tartışılan stablecoin’ler için düzenleyici bir çerçeve geliştirmek adına çalışmalar yürütüyor. Geçtiğimiz günlerde stablecoin’ler için yeni bir düzenleme getirileceği duyurulmuştu.
Ülkedeki kripto savunucuları, stablecoin’ler için hazırlanan yasa tasarısını büyük ölçüde memnuniyetle karşıladılar. Ancak tasarının geçmesi durumunda yeni kuralların nasıl görüneceği konusunda belirsizlik hakim.
Düzenleme Eylül’de Görüşülecek
Tasarının Eylül ayında ilk kez Meclis’te görüşülmesi planlanıyor. Ülkede Boris Johnson’un istifasının ardından kabine değişikliği ile bu sürecin daha da yavaşlaması söz konusu. Kripto savunucuları, düzenleyicilerden kuralları nasıl yorumlamayı ve uygulamayı planladıklarına dair göstergeler bekliyor.
Londra merkezli hukuk firması Kingsley Napley’in hukuk danışmanı James Alleyne, çeşitli düzenleyicilerin yeni yetkilerini ve yaklaşımlarını tam olarak anlamak için tasarının bir sonucu olarak hangi yeni kuralların getirildiğini görmek için beklemek gerektiğini söyledi. Kripto firmalarının uyumluluk konusunda bilgilendirildiğini sözlerine ekledi.
Stablecoin’ler Finansal Sisteme Entegre Edilecek
Önerilen stablecoin kuralları, İngiltere’nin Brexit sonrası ekonomik stratejisini belirleyen daha büyük bir finansal hizmetler ve piyasalar düzenlemesinin bir parçası durumunda.
Mevcut finansal düzenlemelerin, fiat para birimine sabit tutmayı amaçlayan kripto para birimleri olan stablecoin’leri kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.
Terra Çöküşü Endişeyi Artırdı
İngiltere’de düzenleme çalışmaları, geçtiğimiz aylarda kripto para sektöründe deprem etkisi yaratan Terra çöküşünden sonra hızlandı.
Terra’nın algoritmik stablecoin’i TerraUSD’nin (UST) değerinin 1 doların altına düşmesi, büyük bir satış dalgasını beraberinde getirmişti. Ekosisteme ait LUNA tokenin değeri tamamen silinmişti. Düzenleme, Avrupa Birliği’nin MiCA mevzuatıyla da benzerlikler taşıyor.
MiCA, stablecoin ihraç eden şirketlerin AB’de faaliyet göstermesi için karşılanması gereken standartları belirlerken, Birleşik Krallık yasa tasarısı, bu şirketlerin halihazırda faaliyete geçtiğini varsayıyor ve düzenleyicilere denetleme yetkisi veriyor.