Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İngiltere, ChatGPT Benzeri Araçlar için Düzenleme Çağrısında Bulundu

Birleşik Krallık hükümeti, yapay zeka endüstrisi için bir beyaz kitap yayınladı ve düzenleyici adım çağrısında bulundu.
İngiltere, ChatGPT Benzeri Araçlar için Düzenleme Çağrısında Bulundu
HABER GİRİŞ

Son dönemde ChatGPT başta olmak üzere yapay zeka odaklı platformların öne çıkması, hükümetleri harekete geçirdi. Birleşik Krallık hükümeti bu anlamda yapay zeka odaklı platformlar için yeni bir düzenleyici çerçeve oluşturulması çağrısında bulundu.

Hükümet yapay zekayı (AI) yönetme sorumluluğunu, teknolojiye adanmış yeni bir birim oluşturmak yerine, insan hakları, sağlık ve güvenlik ve rekabet düzenleyicileri arasında paylaştırmayı planlıyor.

Risklere Dikkat Çekildi

İngiltere hükümeti, ChatGPT gibi ilerlemelerle hızla gelişen yapay zeka platformların, üretkenliği artırabileceğini ve büyümenin önünü açabileceğini, ancak insanların mahremiyeti, insan hakları veya güvenliği için oluşturabileceği riskler konusunda endişeler olduğunu söyledi.

Yeniliği engelleyebilecek ağır mevzuattan kaçınmak istediğini belirten hükümet, bunun yerine güvenlik, şeffaflık, adalet ve hesap verebilirlik gibi geniş ilkelere dayanan uyarlanabilir bir düzenleme yaklaşımı benimseyeceğini açıkladı.

Avrupa Birliği, benzer düzenlemeler kapsamında, yeni bir yapay zeka ofisi oluşturmaya çalışarak bu sorunu doğrudan ele alıyor. Kaynaklar , teknolojinin ilerleme hızının bu çabaları zorlaştırdığını söylüyor.

Düzenlemeler Gelişime Göre Uyarlanacak

Yayınlanan bir politika belgesinde özetlenen yaklaşımın, teknoloji geliştikçe kuralların uyarlanabileceğini gösterdiği belirtildi. Açıklamada, önümüzdeki 12 ay boyunca, mevcut düzenleyicilerin kuruluşlara pratik kılavuzların yanı sıra risk değerlendirme şablonları gibi diğer araçlar ve kaynaklar yayınlanacağı ifade edildi.

Düzenleyicilerin ilkeleri tutarlı bir şekilde uygulamasını sağlamak için mevzuatın daha sonra getirilebileceği belirtildi. Microsoft bünyesindeki OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, teknolojiye yönelik bir talep dalgası yarattı ve insanlar bu aracı, okul makalelerini yazmaktan yasal görüşlerin taslağını çıkarmaya kadar her şey için kullanıyor.

ChatGPT şimdiden tüm zamanların en hızlı büyüyen tüketici uygulamalarından biri haline geldi ve Şubat ayı itibarıyla aylık 100 milyon aktif kullanıcıyı kendine çekti. Ancak uzmanlar, intihal potansiyeli, kadınlara ve etnik azınlıklara karşı ayrımcılık da dahil olmak üzere teknolojinin olumsuz etkileri hakkında endişelerini dile getirdi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın