Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

IMF ve Dünya Bankası: Küresel ekonomi yeni bir resesyon eşiğinde

IMF ve Dünya Bankası toplantıları, artan jeopolitik krizler karşısında küresel ekonomik yönetimin etkisinin zayıfladığını ve büyüme görünümünün hızla kötüleştiğini ortaya koydu.
IMF ve Dünya Bankası: Küresel ekonomi yeni bir resesyon eşiğinde
HABER GİRİŞ

Küresel ekonomi yönetiminin en önemli aktörleri olan IMF ve Dünya Bankası’nın Washington’daki Bahar Toplantıları, artan jeopolitik riskler karşısında kurumların etkisinin sınırlı kaldığını ortaya koydu. Orta Doğu’daki savaşın tetiklediği enerji arzı ve fiyat şokları, ekonomiler üzerindeki baskıyı artırırken, çözüm konusunda ABD liderliğine duyulan güvenin de zayıfladığı görüldü.

Toplantılarda, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı yeniden açabileceği beklentisi kısa süreli bir iyimserlik yaratsa da, yeni saldırılar bu umutları hızla gölgeledi. IMF ve Dünya Bankası, enerji krizinden en fazla etkilenen gelişmekte olan ülkelere toplam 150 milyar dolara kadar finansman desteği sözü verdi. Ancak yetkililer, petrol stoklamaya yönelinmemesi ve kontrolsüz sübvansiyonlardan kaçınılması gerektiği konusunda uyardı.

IMF, 2026 küresel büyüme tahminini en iyimser senaryoda yüzde 3,1’e düşürdü; ancak bu tahminin bile hızla geçerliliğini yitirdiğini ve büyümenin yüzde 2,5’e kadar gerileyebileceğini belirtti. Kuruma göre savaşın uzaması durumunda küresel resesyon riski de artıyor.

Yetkililer, COVID-19 pandemisi ve Ukrayna savaşıyla başlayan şokların artık kalıcı hale geldiğini ve ülkelerin bu yeni düzene uyum sağlamak zorunda olduğunu vurguladı. Özellikle gelişmekte olan ekonomilerde borç yönetimi zorlaşırken, enerji ithalatçısı ülkeler yüksek fiyat baskısıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Toplantılarda öne çıkan ortak görüş ise, küresel ekonominin kaderini belirleyen kritik kararların artık uluslararası kurumlar yerine doğrudan jeopolitik gelişmeler tarafından şekillendirildiği oldu.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/1Ç Kar/Zarar 21.61%-78.39%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.