Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

IMF Küresel Borcun Düşmesine Rağmen Endişe Yarattığını Söyledi

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel borcun büyümedeki payının geçen yıl düştüğünü ancak yüksekliğini koruduğunu bildirdi.
IMF Küresel Borcun Düşmesine Rağmen Endişe Yarattığını Söyledi
HABER GİRİŞ

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel borcun ekonomik üretim içindeki payının 2022’de üst üste ikinci kez önemli ölçüde düştüğünü, ancak bu düşüşün COVID sonrası büyüme artışıyla sona erebileceğini açıkladı.

IMF, dünyanın toplam borcunun GSYİH’ye oranının 2021’deki yüzde 248’den geçen yıl yüzde 238’e düştüğünü söyledi.

Güçlü büyüme ve beklenenden güçlü enflasyonun yol açtığı son iki yıldaki düşüş, küresel borçta Kovid-19 kaynaklı artışın yalnızca üçte ikisini telafi etti. Oran, 2019’daki GSYH’nın yüzde 238’i seviyesinin oldukça üzerinde kalıyor.

Çin, borçlanmanın ekonomik büyümeyi geride bırakması ve borç yükünün ılımlı eğilime meydan okuması nedeniyle son yıllarda küresel borcun artmasında merkezi bir rol oynadı ve 2022’deki küresel büyümenin yüzde 272’sine ulaştı.

Bu seviyeler, IMF raporuna göre toplam borcun GSYH’ye oranının 2021’deki yüzde 284 seviyesinden 2022’de yüzde 274’e düştüğü ABD ile benzerlik taşıyor.

GCM Yatırım Banner

Dünya üç yıldır bir borç sarmalı içinde, ancak orta vadede borcun yeniden artması muhtemel. IMF hükümetleri borç kırılganlıklarını azaltmaya yardımcı olacak stratejiler benimsemeye çağırdı. Açıklamada, “Reel GSYİH büyümesindeki toparlanma zayıflıyor. Enflasyonun orta vadede düşük bir seviyede istikrar kazanması bekleniyor.” ifadeleri yer aldı.

Küresel borcun yükselişini sürdürmesi halinde, pandemiden bu yana borçlarda yaşanan inişli çıkışlı durumun, uzun vadeli yükseliş trendi etrafındaki geçici bir sapmadan ibaret olacağı kaydedildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.