Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı Kristalina Georgieva ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski arasında Salı günü bir görüşme gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında, mevcut tüm araçların kullanılarak IMF’nin Ukrayna’ya verdiği desteği artırmanın yollarını araştırma konusunda anlaşma sağlandığı ifade edildi.
kolayca yatırım yapın
Georgieva görüşmenin ardından Twitter hesabından bir açıklama paylaştı. “Başkan Zelenski ile mükemmel bir görüşme” şeklinde sözlerine başlayan Georgieva açıklamasını şöyle sürdürdü:
“IMF’nin Ukrayna’yı nasıl desteklemeye devam edebileceğini tartıştık. Elimizdeki mevcut tüm araçları kullanarak Ukrayna’ya yönelik mali ve politika angajmanımızı artırmanın yollarını araştırmaya karar verdik.”
Çağrı, IMF yönetim kurulunun gıda şoklarının neden olduğu bütçe sıkıntılarıyla başa çıkmak için ek acil durum fonlarına erişim temalı gayri resmi bir oturum düzenlemesinden bir gün sonra geldi.
Söz konusu oturumda, gıda şoklarının neden olduğu bütçe sıkıntılarıyla başa çıkmak için Ukrayna da dahil olmak üzere tüm üye ülkelere ek acil durum fonuna erişim sağlayacak önerilen değişiklikler tartışılmaya açıldı.
Zelenski’den İş Birliğini Artırma Mesajı
Görüşme sonrasında Zelenski de Twitter üzerinden bir paylaşımda bulundu. Georgieva ile konuştuğunu söyleyen Zelenski “1.4 milyar dolarlık ek destek tahsisi için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Ukrayna’nın finansal istikrarını artırmak için gelecek dönem iş birliği üzerinde fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti.
Ukrayna Daha Fazla Destek için IMF’yi Sıkıştırıyor
Zelenski ve diğer Ukraynalı yetkililerin, IMF’ye tam teşekküllü bir program aracılığıyla çok daha fazla mali destek sağlaması için baskı yaptıkları biliniyor.
Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Kyrylo Shevchenko, Temmuz ayında verdiği bir demeçte, Kiev’in IMF’den iki veya üç yıl içinde 15-20 milyar dolar istediğini söylemişti.
Ancak, Zelenski’nin kıdemli ekonomi danışmanı Oleg Ustenko kısa süre sonrasında bu çerçevenin dışında bir açıklama yapmıştı. Ustenko, 18 ay boyunca 5 milyar dolarlık bir IMF kredisinin bile diğer kreditörlerden daha büyük bir paketi kolaylaştırmaya yardımcı olabileceğini dile getirmişti.
Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal ise Pazar günü katıldığı bir konferansta, IMF’nin Ukrayna’nın bugüne kadarki talebine yanıt vermede “çok pasif” kaldığına dikkat çekti. Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinin ardından fonun Ukrayna’ya 17 milyar dolar borç verdiğini ancak bu sefer ayak sürüdüğünü dile getirdi.
“Bizim gibi zor durumda olan ülkeleri desteklemek için oluşturulan IMF’nin iş birliğini ve tepkisini hızlandırmalıyız” diyen Shmyhal, Ukrayna’nın ABD, Almanya ve diğer ortaklarla yakın çalıştığını ancak IMF’nin önemli bir “birleştirici faktör” olduğunu söyledi.
Shmyal sözlerine “IMF’nin liderliği ve ortaklığıyla gemide olması çok önemli” diyerek son verdi.
Geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası, Ukrayna hükümeti ve Avrupa Komisyonu’nun ortaklaşa hazırladığı rapor ile Rusya-Ukrayna savaşının faturası ortaya çıkmıştı. Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden yapılanma ihtiyacının yaklaşık olarak 350 milyar dolara yükseldiği belirtilmişti.