Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rusya’nın Ukrayna İşgalinin Ortaya Çıkardığı Zarar Belli Oldu!

Dünya Bankası, Ukrayna hükümeti ve Avrupa Komisyonu'nun ortaklaşa hazırladığı rapor ile savaşın faturası ortaya çıktı. Detaylar haberde;
Rusya’nın Ukrayna İşgalinin Ortaya Çıkardığı Zarar Belli Oldu!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali beklendiği üzere geniş kapsamlı bir zarar tablosu ortaya çıkardı. Dünya Bankası, Ukrayna hükümeti ve Avrupa Komisyonu tarafından Cuma günü yayımlanan bir rapora göre Rusya’nın işgali, 1 Haziran’a kadar Ukrayna’ya 97 milyar doların üzerinde doğrudan zarar verdi.

Ülkeyi yeniden inşa etmenin faturasının ise şu anki veriler doğrultusunda yaklaşık 350 milyar dolara mal olabileceği belirtildi.

Ukrayna’nın ekonomik faaliyetler ve üretimindeki kesintilerin yanı sıra savaşla bağlantılı ekstra harcamalar nedeniyle 252 milyar dolar zarara uğradığı ifade edildi.

Ülkenin Yeniden Yapılanmasının Faturası Şimdilik 349 Milyar Dolar!

Genel çerçevede bakıldığında rapor, Ukrayna’nın yeniden yapılanma ihtiyacının 1 Haziran itibarıyla 349 milyar dolara veya 2021’de ülkenin 200 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık 1.6 katına ulaşacağını öngörüyor.

Hasar görmüş veya yıkılmış binlerce okul ile 500’den fazla hastanenin yeniden inşası gibi acil öncelikleri ele almak için kısa vadede 105 milyar dolara ihtiyaç duyuluyor. Evlerin onarılması, konutların enerji ve ısıtma ihtiyaçlarının karşılanması ile önemli yolların onarımı diğer acil unsurlar arasında yer alıyor.

GCM Yatırım Banner

Raporda, tüm rakamların başlangıç ​​niteliğinde olduğu ve muhtemelen savaş devam ettikçe artacağına dikkat çekildi.

Rapora Göre Olumsuz Etkiler Nesiller Boyu Hissedilecek

Açıklama metninde “İşgalin etkisi, yerinden edilmiş ve ayrı düşmüş ailelerle, insani gelişmenin kesintiye uğramasıyla, içsel kültürel mirasın yok edilmesiyle nesiller boyunca yoğun bir şekilde hissedilecek” ifadelerine yer verildi.

Dünya Bankası Doğu Avrupa Bölge Direktörü Arup Banerji, bulguların uluslararası kabul görmüş çok güçlü bir metodolojiye dayandığını ve 25 Ekim’de Berlin’de yapılması planlanan Yediler Grubu kurtarma konferansının temelini oluşturması gerektiğini söyledi.

Banerji, savaşın gidişatında gerçekten ciddi bir değişiklik olmadıkça Ukrayna’nın 2023 yılına kadar dış desteğe ihtiyacı olacağını kabul etti. Ekonominin korkulandan “biraz daha iyi” olduğunu ve gayri safi yurtiçi hasılasının 2022’de, başlangıçta yüzde 45 daralma tahmini yerine yüzde 30-35 oranında küçüldüğünün görüldüğünü söyledi.

Yeniden yapılanmanın hızının büyük ölçüde savaşın gidişatına ve Ukrayna kamu ve özel sektörünün finansmanı özümseme yeteneğine bağlı olacağı konusunda uyardı.

Ukrayna’nın ekonomisini yeniden inşa etmenin 750 milyar dolara mal olacağına dair ilk tahminlerinin, muhtemelen hasar ve ekonomik kayıplardan kaynaklanan kestirimler olduğunu, ancak bu tahmine ulaşmak için tam olarak hangi metodolojinin kullanıldığının belirsiz olduğunu söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin kıdemli ekonomi danışmanı Oleg Ustenko ise ülkenin, bağışçı ülkelerden gelecek yıl boyunca her ay 5 milyar dolarlık fon sağlamaya devam edeceklerine dair taahhütlere ihtiyacı olduğunu belirtti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın