Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

IMF Başkanı Faiz Artırımlarının Etkisi için Tarih Verdi

FED başta olmak üzere dünya çapındaki birçok merkez bankası, sıkılaşmaya giderken IMF Başkanı daha fazlasının gerektiğini savundu.
IMF Başkanı Faiz Artırımlarının Etkisi için Tarih Verdi
HABER GİRİŞ

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, artan küresel sıkılaşma ortasında merkez bankalarına faiz oranlarını daha da yükseltmeleri için çağrıda bulundu.

Bu ayın başlarında ABD Merkez Bankası’nı (FED) dikkatli olması konusunda uyaran Georgieva, merkez bankalarının nötr bir seviyeye ulaşana kadar enflasyonla mücadele için faizi daha da yükseltmeleri gerektiğini savundu.

Georgieva’nın açıklamaları, piyasaların merakla beklediği kritik Avrupa Merkez Bankası toplantısından bir gün önce geldi. IMF Başkanı, Reuters’a verdiği demeçte merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesinin olumlu etkisinin küresel olarak ancak 2024’te hissedileceğini söyledi.

Merkez bankalarının faiz oranlarını artırmaya ne kadar devam etmesini beklediği sorulan Georgieva, IMF’nin merkez bankalarının 2024’e kadar eylemlerinin etkisini gördüğü bir noktaya geleceğini tahmin ettiğini belirtti.

Faydaların geleceğini dile getirse de IMF Başkanı’na göre bunlar hemen olmayacak ve bu da toplumda biraz sabır gerektiriyor. Bu arada faiz kararını yarın açıklayacak olan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kilit oranını 75 baz puan artırması bekleniyor.

GCM Yatırım Banner

Fakat piyasalar, ECB’nin oran duyurusunun yanında iki önemli soruya daha cevap vermesini bekliyor. Bunlar, “ECB, niceliksel sıkılaştırma olarak bilinen bir süreçte bilançosunu ne zaman gevşetmeye başlayacak ve yakın gelecekte bankaların kredi koşulları ne olacak?” olarak belirtiliyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.