Uluslararası Para Fonu, Asya-Pasifik için büyüme tahminini yükseltti. IMF raporunda, bölgenin esas olarak Çin’in toparlanması ve Hindistan’daki dayanıklı büyümeden kaynaklanacağını söyledi. Bu, dünyanın geri kalanı sıkılaştırılmış para politikası ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan daha yavaş büyümeye hazırlanırken geliyor.
kolayca yatırım yapın
Kuruluş, Mayıs ayı bölgesel ekonomik görünümüne göre Asya-Pasifik’in gayri safi yurtiçi hasılasının bu yıl Ekim ayındaki tahminini 0,3 puan revize ederek, yüzde 4,6 artacağını tahmin etti.
IMF, Çin ve Hindistan’a Dikkat Çekti
Raporda bölgenin en büyük iki yükselen piyasa ekonomisi olan Çin ve Hindistan’ın, bu yıl küresel büyümenin yaklaşık yarısına katkıda bulunacağı beklentisine yer verildi. IMF’nin görünümünün yükseltilmesi, bölgenin küresel büyümenin yaklaşık yüzde 70′ine katkıda bulunacağı anlamına geliyor. Bölge 2022′de yüzde 3,8 büyümüştü.
Kuruluş, ülke bazında büyüme görünümünü Çin, Malezya, Filipinler ve Laos için sırasıyla yüzde 5,2, yüzde 4,5, yüzde 6 ve yüzde 4′e yükseltti. IMF, Hindistan’ın tüm yıl büyümesine ilişkin tahminlerini düşürürken, dünyanın en kalabalık ülkesi olma eşiğinde olan ekonominin 2023′te yüzde 5,9 oranında büyümesini bekliyor.
IMF’nin Asya ve Pasifik departmanı direktörü Krishna Srinivasan, bölgedeki merkez bankalarının fiyat istikrarını izleyeceklerini öne sürdü. Srinivasan, “Çekirdek enflasyon inatçı olduğundan, merkez bankalarının gözlerini enflasyonda tutmaları ve sorunu doğrudan ele almaları gerektiğine inanıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Bölgeyle ilgili genel iyimserliğe rağmen – çoğunlukla gelişmekte olan piyasalara yönelik daha olumlu görünüm nedeniyle, IMF, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur ve Güney Kore için tahminlerini düşürdü.
Çin’den gelen güçlü dış talebin, bölgedeki gelişmiş ekonomilere biraz soluklanma sağlayacağı, ancak diğer iç ve dış faktörlerin etkisine ağır basacağı beklentisi paylaşıldı. Uluslararası Para Fonu, Japonya’nın 2023 büyüme tahminlerini zayıf dış talep ve yatırımı ve 2022′nin son çeyreğindeki hayal kırıklığı yaratan büyüme etkisiyle yüzde 1,3′e düşürdü.
Merkez bankalarının sıkılaştırması nedeniyle Avustralya ve Yeni Zelanda’da iç talebin zayıflamasının da bu yıl büyüme beklentilerini sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 1,1′e düşürmesi bekleniyor.
IMF raporunda, son zamanlarda Avustralya, Japonya ve Yeni Zelanda’da ücret artışı daha belirgin hale geldiğinden, Asya’nın gelişmiş ekonomilerindeki enflasyonist baskıların Ekim 2022 Dünya Ekonomik Görünümü’nde öngörülenden daha kalıcı olmasının beklendiği bildirildi.
IMF: Çin’deki Canlanma Bölgeye Olumlu Yansıyabilir
IMF, Çin’deki yüksek tüketimin Asya-Pasifik’in geri kalanına sıçramasının muhtemel olduğunu belirterek, Çin’in sıkı Covid kısıtlamalarını büyük oranda kaldırdıktan sonra yeniden açılmasının özel tüketimde Çin’in büyümesinin toparlanmasını sağlayacak bir canlanmaya yol açacağını belirtti.
Bu etkinin, yatırım gibi diğer büyüme faktörlerini aşması bekleniyor. Çin’in toparlanmasının kısa vadeli ekonomik etkisinin ülkeler arasında farklılık gösterebileceği ve turizme daha fazla bağımlı olan ülkelerin en yüksek faydayı göreceği belirtildi. Çin’in ithalatındaki artışın en güçlü şekilde hizmetlere yansıyacağına dikkat çekildi.
IMF, Asya-Pasifik ekonomilerinin de Çin’in devam eden jeopolitik gerilimlerinden zincirleme etkiler görebileceğini söyledi. Örgüt daha önce küresel gerilimlerin denizaşırı yatırımları aksatabileceğini ve uzun vadede dünyanın gayri safi yurtiçi hasılasında yüzde 2′lik bir kayıp yaşanabileceği tahmininde bulunmuştu.