Türkiye’de uygulanan ekonomi politikaları, yurt dışındaki finans kuruluşları ve önemli merkezler tarafından yakından takip ediliyor. Enflasyonu düşürmek için atılan adımlar bir kez daha yankı buldu.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), gelişmekte olan ekonomilere sermaye girişlerine ilişkin raporunu paylaştı. Raporda Türkiye ekonomisini kapsayan değerlendirmelere de yer verildi ve sıkı para politikalarının cari açıkta gerilemeyi sağlayacağı belirtildi.
Türkiye’de cari açığın 2023’ün ilk çeyreğindeki 24,6 milyar dolardan 2024’ün ilk çeyreğinde 10,9 milyar dolara düşebileceği kaydedildi. Ayrıca politikaların önemli miktarda net sermaye akışını da çekebileceği vurgulandı.
Ortodoks Politikalara Dikkat Çekildi
IIF, Türkiye’de uygulanan Ortodoks politikaların devam etmesi halinde Türkiye’ye yurt dışından sermaye girişinin 2025’te artabileceği kaydedildi.
Sıkı politikaların iç ve dış kırılganlıkları düşüreceği, ülkeye net sermaye girişine ilişkin kısa vadeli beklentilerin, yatırımcıların Türk varlıklarının sunduğu geniş getiri farklarını yeterince cazip bulup bulmayacağına bağlı olduğu belirtildi.
“Ortalama Büyümeyi Geçebilir”
Raporda Türkiye’nin reel gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) büyümesinin 2025’e kadar öngörülen yavaşlamaya rağmen sanayileşmiş ülkelerin ortalama büyümesini geçebileceği vurgulandı. Bu büyüme farkının yabancı sermayeyi Türkiye’ye çeken başka bir faktör olmasının öngörüldüğü ifade edildi.
IIF, yurt dışında yerleşiklerin net sermaye girişinin 2023’teki 66 milyar dolar seviyesinden 2024’te 62 milyar dolara gerileyeceği, sonraki dönemde yani 2025’te ise 68 milyar dolara çıkacağını tahmin etti.