Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İhtiyaç Kredisi Çekemeyen Kredi Kartına Yüklendi

Yüksek enflasyon ve faiz ortamında giderlerini karşılayamayan milyonlar kredi kartına yüklendikçe borç tutarı trilyonluk seviyeye ulaştı. Ayrıntılar haberde…
İhtiyaç Kredisi Çekemeyen Kredi Kartına Yüklendi
HABER GİRİŞ

Yüksek enflasyon ortamında ayakta kalmaya çalışan çok sayıda vatandaş kredi kartları ile hayatını idame ettirirken faiz artırımları ödeme gücünü daha da yordu. Eylül ayı sonunda vatandaşların kart borcu 1 trilyon lira seviyesine yaklaştı. Konuyu köşesine taşıyan Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır, kart borçlarının son bir yılda üçe katlanıp ihtiyaç kredilerini de geride bıraktığını yazdı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Eylül ayı verilerini ele alan Bakır, bireysel kredi kartlarındaki borç bakiyesinin yılın başından 29 Eylül’e kadar yüzde 116,2 artarak 965,4 milyar liraya çıktığını söyledi.

Kredi kartı sayısının da son 10 yılda ikiye katlandığını belirterek, Ağustos ayı itibarıyla 111 milyonu aşkın kredi kartı sayısına ulaşıldığını kaydetti. Kredi kartlarının neden revaçta olduğunu ise şöyle özetledi:

“Son aylarda yükselen faizler ve ekonomi yönetiminin aldığı kararlar paralelinde bankaların frene basması ile tüketici kredileri yavaşlıyor, bu da bireysel kredi kartı kullanımını artırıyor.”

Kredi Hacmi Konutta Düştü, Taşıtta Yükseldi

Kredi musluklarının kapanmasına emlak sektöründeki astronomik rakamlar da eklendiğinde konut kredisinde reel daralmanın yaşandığını ekleyen Bakır, taşıt için ise durumun aksi yönde olduğuna dikkat çekti.

GCM Yatırım Banner

Yüksek enflasyon ve düşük faiz politikaları ortamında yatırım aracı olarak algılanan otomotiv sektörünün taşıt kredisi hacmini son bir yılda cari olarak yüzde 179, reel bazda yüzde 72,8 yukarı taşıdığını söyledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın