Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

IEA Uyardı: Küresel Petrol Talebi Görünümü Karamsar

Paris merkezli enerji ajansı, petrol talebi görünümünün sayısız ters rüzgarla karşı karşıya kaldığı konusunda uyardı. İşte detaylar;
IEA Uyardı: Küresel Petrol Talebi Görünümü Karamsar
HABER GİRİŞ

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol üretiminin Ekim’de önceki aya göre günde 410 bin varil artışla 101 milyon 660 bin varile ulaştığını duyurdu. Ancak yılın geri kalanında Opec+ kesintileri ve Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’nın deniz yoluyla ham petrol ithalatına getirdiği yasak nedeniyle günde 1 milyon düşüş bekliyor.

Bununla birlikte IEA’ya göre küresel üretim, önümüzdeki iki ay içinde beklenen düşüşe rağmen 2022’nin kalanında hala talebi geride bırakacak. Ajans, bu yıl yıllık küresel tedarik artışı tahminini günde 4,6 milyon varil ve tüm yıl üretimini günde 99,99 milyon varil olarak korudu.

Son aylık Petrol Piyasası Raporu’nda küresel petrol talebine ilişkin görünümün önümüzdeki birkaç ay içinde sayısız ters rüzgarla karşı karşıya kalacağı ve tüketimin önümüzdeki yılın ikinci çeyreğine kadar anlamlı bir ivme kazanmasının muhtemel olmadığı konusunda uyardı.

Bugün yayımlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

“Küresel bir ekonomik durgunluğun artan olasılıkları, Çin’in ısrarla zayıf ekonomisi, Avrupa’nın enerji krizi, artan ürün marjları ve güçlü bir ABD doları, 2022’nin büyük bölümünde petrol talebi üzerinde ağır baskı oluşturdu ve öngörülebilir gelecekte baskı yaratmaya devam edecek.”

Paris merkezli ajans, yüksek dizel fiyatlarını enflasyonu körükleyen ve küresel ekonomi üzerindeki baskıyı artıran önemli bir faktör olarak gösterdi.

GCM Yatırım Banner

Ayrıca AB’nin Rus ham petrol ve petrol ürünlerine yönelik yaklaşan ambargolarının zaten sıkı olan dizel piyasaları üzerinde daha fazla baskı oluşturacağını ekledi. Rus petrol fiyatı tavanı önerisinin gerginlikleri hafifletmeye yardımcı olabileceğini ancak yine de sayısız belirsizlik ve lojistik zorluğun olduğunu aktardı.

Ancak karamsar görünüme rağmen, Çin talebindeki yukarı yönlü revizyonun etkisiyle bu yıl küresel petrol talebi büyüme tahminini 180 bin varil artırarak günde 2,1 milyon varile yükseltti.

Öte yandan bu çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla küresel tüketimde günde 240 bin varillik daralma beklentisini paylaştı. 2023 için küresel petrol talebi tahminini ise 40 bin varil azaltarak günde 1,61 milyona indirdi.

Gelecek yıl Çin petrol talebi büyüme tahminini de günde 820 bin 780 bine düşürdü. Burada Çin’in benzeri görülmemiş emlak düşüşü ve devam eden kısıtlamalar nedeniyle kararan görünümüne atıf yaptı.

Küresel talep konusunda ise ekonomik göstergelerin, artan enflasyonla mücadelede merkez bankası politikalarının resesyon yaratabileceği korkuları arasında aralıksız olarak zayıf kaldığını vurguladı.

IEA, Rusya petrol ihracatının Ekim ayında günde 165 bin varil artarak 7,7 milyon varile yükseldiğini tahmin ederken bunun AB, Çin ve Hindistan’a sevkiyatlarla desteklendiğini bildirdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.