Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

IEA Temiz Enerji ile CO2 Emisyonlarının Dengelendiğini Bildirdi

IEA tarafından yapılan açıklamada, temiz enerji kaynaklarındaki büyüme ile karbondioksit emisyonlarındaki büyümenin yavaşladığı kaydedildi.
IEA Temiz Enerji ile CO2 Emisyonlarının Dengelendiğini Bildirdi
HABER GİRİŞ

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), güneş, rüzgar, elektrikli araçlar ve ısı pompaları gibi temiz enerji kaynaklarının büyümesi sayesinde küresel enerjiyle ilgili karbondioksit emisyonlarının 2022′de beklenenden daha az arttığını bildirdi.

IEA tarafından yapılan çalışmaya göre yenilenebilir enerji kaynakları, kömür ve petrol tüketimindeki küresel artışın etkilerini sınırlamaya yardımcı oluyor. Bu nedenle enerji kaynaklı küresel emisyonlar geçen yıl yüzde 1′den daha az artarak 36,8 milyar tonun üzerine çıkarak yeni bir zirveye ulaştı.

Rusya-Ukrayna Savaşının Etkisi

Karşılaştırıldığında, enerjiden kaynaklanan küresel emisyonlar 2021′de yüzde 6 artış kaydetti. Analiz, Rusya’nın geçen Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından küresel enerji piyasalarında yaşanan büyük bir bozulmanın ortasında geliyor.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol yaptığı açıklamada, “Enerji krizinin etkileri, küresel emisyonlarda başlangıçta korkulan büyük artışa neden olmadı. Bu, yenilenebilir enerji, EV’ler, ısı pompaları ve enerji tasarruflu teknolojilerin olağanüstü büyümesi sayesinde oldu.” ifadelerini kullandı.

IEA, temiz enerjideki büyümenin olmaması halinde, geçen yıl emisyonlardaki artışın yaklaşık üç kat daha yüksek olacağını bildirdi. Ajans buna rağmen emisyonların sürdürülemez bir büyüme yörüngesinde kaldığı konusunda uyardı ve fosil yakıtlardan uzaklaşmak için daha güçlü adımlar atılması çağrısında bulundu.

GCM Yatırım Banner

Rapora göre, zaten sıkı olan gaz arzı Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve ardından gelen yaygın ticaret kesintileri nedeniyle daha da kötüleştiğinden, doğal gaz emisyonları geçen yıl yüzde 1,6 düştü. Ancak kömürden kaynaklanan emisyonlardaki yüzde 1,6′lık artış, doğal gazdaki düşüşleri telafi etti.

Petrol kaynaklı emisyonlar yüzde 2,5 artarken, bu artışın yaklaşık yarısı, havacılık sektöründen geldi. Öte yandan, EV’ler geçen yıl ivme kazanmaya devam etti ve 10 milyondan fazla otomobil satıldı. Bu küresel otomobil satışlarının yüzde 14′ünü temsil ediyor.

2022′de emisyonlardaki en büyük artış, emisyonların yüzde 1,8 arttığı elektrik ve ısı üretimi sektöründen geldi. Kuraklık ve sıcak hava dalgaları gibi aşırı hava olaylarının yanı sıra alışılmadık derecede çok sayıda nükleer santralin devre dışı kalması, geçen yılki emisyon artışında rol oynadı.

IEA geçen yıl yaptığı bir araştırmada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle tetiklenen küresel enerji krizine atıfta bulunarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının 2025 yılına kadar dünyanın en büyük elektrik üretim kaynağı haline geleceğini öne sürmüştü.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.