Bu hafta tüm dünyanın gözü kulağı Davos Zirvesi’nde olacak. 2700 kişinin katılması planlanan Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) 16-20 Ocak tarihlerinde, dünyanın tamamında etkisini giderek daha çok hissettiren kutuplaşma ve bölünme gibi konular odak noktada olacak.
kolayca yatırım yapın
Davos Zirvesi’ne giden hükümet liderleri olmak üzere, katılımcıların yaptığı açıklamalar yakından izleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol da zirve kapsamında konuşan isimlerden oldu.
Enerji güvenliği konulu panelde konuşan Birol, ABD’nin Enflasyonu Düşürme Yasası’nı (Inflation Reduction Act) değerlendirdi. ABD Başkanı Joe Biden’ın geçen yıl imzaladığı yasanın, 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması’ndan sonraki en etkili iklim eylemi olduğunu söyledi.
Fatih Birol, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından dünyanın hiç olmadığı kadar derin ve karmaşın enerji krizi yaşadığını ifade etti.
Enerji Krizi Yenilenebilir Enerjiye İtiyor
Bugüne kadarki en derin enerji krizinin yaşandığını söyleyen Birol, bu durumun yenilenebilir enerjinin büyümesi için en büyük itici güç olduğunu belirtti.
Zirve çerçevesinde Birol ile birlikte konuşan ABD’li petrol üreticisi Occidental Petroleum’un CEO’su Vicki Hollub, Enflasyonu Düşürme Yasası’nın dünyadaki en dönüştürücü faturalardan biri olduğunu söyledi.
Söz konusu yasanın sadece karbon salınımını azaltmakla kalmayıp elektrikli araçlar, lityum ve enerji geçişine yardımcı olacak diğer birçok şey için dile getirdi.
Başkan Biden, geçen yıl Ağustos ayında ABD tarihinin en önemli yasasını imzalamıştı. İklim ve enerji politikalarına yapılan 369 milyar dolarlık rekor harcamayı içeren Enflasyonu Düşürme Yasası, Haziran’da yüzde 9,1 ile 41 yılın zirvesine çıkan enflasyonun ardından geldi.