Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa’nın gaz tedariki küresel boyutta bir endişe halini aldı. Bu durumla ilgili Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yeni bir açıklama yapıldı. IEA yönetici direktörü Fatih Birol, Avrupa’nın bu kış için depolarının neredeyse tamamının dolu olduğunu ancak bi sonraki kış için zorluk yaşanabileceğini söyledi.
kolayca yatırım yapın
Finlandiya Ekonomi Konseyi toplantısının ardından konuşan Birol, Avrupa’da doğalgaz depolamasının yüzde 90′a yakınının dolu olduğunu ifade etti.
IEA’nın Kremlin’in işgalinin ardından Avrupa’nın Rus gazına olan bağımlılığını nasıl azaltacağına ilişkin 10 maddelik planına atıfta bulunan Birol, “Avrupa ülkelerinin tavsiyelerimize çok daha çevik, çok daha hızlı tepki vermesini tercih ederdim” diye konuştu.
Birol’dan Şubat ve Mart Uyarısı
Mevcut durumun çok kötü olmadığını aktaran Birol, siyasi ve teknik sürprizler olmazsa Avrupa’nın bu kışı normal bir şekilde geçirebileceğini belirtti. Şubat ve Mart aylarında ise sıkıntılar yaşanabileceğini kaydetti.
Bu noktada Birol, depolama seviyelerinin muhtemelen yüzde 25 ile %30 arasında düşeceğini söyleyerek, “Öyleyse soru şu ki, 2023 kışında yüzde 25 veya yüzde 30′dan bir kez daha, yüze 80-90′a nasıl geçeceğiz?” diye konuştu.
Rusya’dan hala gaz ithal ediyor olmalarının kendilerine yardımcı olduğunu belirten Birol, Çin’in gaz ithalatı ile ilgili değerlendirmede bulundu. 2023’te Çin için değişiklikler olabileceğini ve ekonomideki büyüme ile beraber gaz ithalatının artabileceğini söyledi.
‘Çin’in Talebi Artırması Avrupa için Risk Yaratabilir’
Çin’in talebi artırması ile beraber Avrupa için Mart ayından bir sonraki kışa kadar zorlu bir dönem olabileceğini belirtti. Birol konuyla ilgili, “Yani bu kış zor, ancak gelecek kış da çok zor olabilir” diyerek, ikinci dönem için hazırlıkların bugün başlaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Avrupa ülkeleri gaz ithalatında büyük ölçüde Rusya’ya bağımlı durumdaydı. IEA tarafından hazırlanan yeni bir rapor, Rusya’dan Avrupa Birliği’ne gaz ihracatının bu yıl önemli bir düştüğünü gösteriyor.
Raporda, “Mevcut üretim ve taşıma kapasitesine rağmen Rusya, 2022′nin başından bu yana Avrupa Birliği’ne olan gaz arzını yıllık bazda yüzde 50′ye yakın oranda azalttı” ifadelerine yer verildi.