Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Hindistan Ucuz Rus Petrolü Almaya Devam Edecek

Hindistan, tamamen ticari çıkarını gözeterek Rusya’dan petrol alırken, bu durum Batı’nın yaptırımlarının etkisini azaltıyor.
Hindistan Ucuz Rus Petrolü Almaya Devam Edecek
HABER GİRİŞ

Rusya’nın 5 aya yakın zamandır Ukrayna topraklarında yürüttüğü askeri operasyon, beraberinde birçok ekonomik sorunu getirdi. Avrupa Birliği, Mayıs ayında Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamında, petrol alımını yasakladı.

Alıcı bulamayan Rus petrolünün imdadına ise Asya’daki alıcılar yetişti. Hindistan, Rus petrolü ithalatını artırarak, geçtiğimiz aylarda rekor düzeyde alım yaptı.

Nisan ayında 277 bin varil olan ithalat, Mayıs’ta 820 bin varile yükseldi. Irak, Hindistan’ın en büyük petrol tedarikçisi konumunda. Rusya’dan alımların artması ile bu ülke en büyük ikinci tedarikçisi konumuna yerleşti. Daha önce ikinci sırada Suudi Arabistan yer alıyordu.

Reuters’ın aktardığı habere göre Hindistan hükümeti Rus petrolü alımını artırmanın yanında, yaptırımlara maruz kalan yerli petrol firmalarını da korumanın yollarını arıyor.

Hindistan’ın Rus Petrolünü Alması Batı Yaptırımlarının Etkisini Baltalıyor

Hindistanlı bir hükümet yetkilisi, ülkesinin şu an indirimli olan Rus petrolü alımlarına devam etmeyi planladığını açıkladı. Hindistan’ın Rusya’dan petrol almayı bırakması durumunda, tüm dünyanın bu petrolün peşinde koşacağını ve fiyatların çok daha yukarılara çıkacağını belirtti.

GCM Yatırım Banner

Böylelikle Rusya’dan petrol almalarının ana nedeninin tamamen ticari olduğu açıklandı. Diğer yandan bu adım, Batılı ülkelerin Rus ekonomisini hedef alan yaptırımların etkisini azaltmış oluyor. Enerji danışmanlığı şirketi Qamar Energy’nin CEO’su Robin Mills, Hindistan’ın “Çin alıyorsa biz neden almayalım” gibi bir tavır sergilediğini söyledi.

Açıklamada, Hindistan’ın şu ana kadar Rus petrolünü daha düşük maliyetle aldığı fakat artık indirimlerin azalmaya başladığı bildirildi.

Hindistan, geçen ay Rus petrolünün ihracatının önündeki engelleri kaldırmaya yarayacak bir adım atmıştı. Onlarca gemiye güvenlik sertifikası vererek, Rus petrolünün denizaşırı ülkelere gitmesinin önü açılmıştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın