Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Hindistan Merkez Bankası Enflasyona Rağmen Stagflasyon Beklemiyor

Hindistan Merkez Bankası tarafından paylaşılan aylık bülten, stagflasyon riskinin düşük olduğunu içeriyor. Ayrıntılar şöyle...
Hindistan Merkez Bankası Enflasyona Rağmen Stagflasyon Beklemiyor
HABER GİRİŞ

Hindistan Merkez Bankası (RBI), Ağustos bülteninde, fiyatlardaki keskin artışa rağmen ekonomide zayıf büyüme ve yüksek enflasyon dönemi olan stagflasyon riskinin düşük kaldığını söyledi.

Merkez Bankası tarafından yürütülen bir araştırmada, “Finansal koşulların gevşemesi, INR/USD döviz kurunun istikrarı ve istikrarlı yurt içi yakıt fiyatları ile Hindistan için stagflasyon riski yüzde 3 olasılıkla düşük olmaya devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Makalede, Haziran enflasyonundaki artışın, Temmuz ayında domates fiyatlarındaki benzeri görülmemiş şokun diğer sebzelerin fiyatlarına sıçramasıyla gerçekleştiği belirtildi.

Hindistan’ın yıllık perakende enflasyonu, sebze ve tahıl fiyatlarındaki keskin artışın da etkisiyle Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 4,87’den yüzde 7,44’e çıkarak 15 ayın en yükseğini gördü. Rakamlar, beş aydır ilk kez RBI’nin enflasyon sınırını aşmış oldu.

Bültene göre, Ağustos ayına ait yüksek frekanslı gıda fiyatları verileri, hububat ve bakliyat fiyatlarının bu ay da artmaya devam ettiğini gösteriyor. RBI, ortalama olarak domates fiyatlarının daha da arttığını, ancak daha yeni verilerin fiyatlarda bir miktar gerileme olduğunu belirtti.

GCM Yatırım Banner

Soğan ve patates fiyatlarında da artışlar olduğuna dikkat çekildi. Çekirdek enflasyonun Temmuz ayında bir ılımlılığa tanık olduğu, manşet enflasyonun ikinci çeyrekte ortalama yüzde 6’nın oldukça üzerinde olmasının beklendiği belirtildi.

RBI bültende, “Likidite dalgalanmasının, potansiyel varlık fiyatlarındaki şişkinlik ve borç verme standartlarının zayıflaması şeklinde finansal istikrar üzerinde de etkileri var” ifadelerine yer verdi.

Hindistan Merkez Bankası geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği toplantıda faiz oranlarını sabit bıraktı. Banka ilerisi için sıkılaşmaya gidileceğinin sinyalini verdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın