Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Hindistan 2030’a Kadar Üçüncü En Büyük Ekonomi Olacak

Yayımlanan yeni bir rapor, Hindistan’ın 2025’te İngiltere’yi yerinden ederek yeniden beşinci en büyük ekonomi olacağını, 2030'a kadarsa üçüncülüğe yükseleceğini tahmin etti.
Hindistan 2030’a Kadar Üçüncü En Büyük Ekonomi Olacak
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Londra merkezli düşünce kuruluşu CEBR, bugün yayımladığı ülkelerin ekonomik performansını ölçen World Economic League Table (WELT) raporunda Çin’in 2028’e kadar en büyük ekonomi olarak ABD’yi geçeceğini tahmin etti. Önceki tahmininde 2033’e işaret eden kuruluşun tarihi öne çekmesinin gerekçesi ise Çin’in başarılı pandemi yönetimi oldu.

Raporda dikkat çeken başka bir tahmin de Hindistan’ın 2025’te beşinci en büyük ekonomi konumuna yükseleceği oldu. Buna göre 2020’de dünyanın en büyük altıncı ekonomisi haline geri itilmiş görünen Hindistan, İngiltere’yi 2025’te yeniden beşinci büyük olmak için geçecek ve 2030’a kadar üçüncü sıraya koşacak.

Nomura’nın 2021’de Asya’nın en hızlı büyüyen ekonomisi olmasını beklediği Hindistan, dünyanın en büyük beşinci ekonomisi olmak için 2019’da İngiltere’yi geride bıraksa da 2020’de 6. sıraya indi.
Nomura Hindistan GSYİH %9,9 Büyüme Tahmin
KAYNAK: Nomura

CEBR yıllık raporunda bu durumu şöyle anlattı: “Hindistan, salgının etkisiyle rotasından bir nebze olsun uzaklaştı. Sonuç olarak Birleşik Krallık 2019’da İngiltere’yi geçtikten sonra, bu yılki tahminlerde Hindistan’ı tekrar geride bırakıyor ve Hindistan sıraya yeniden yükselmeden önce 2024’e kadar önde kalıyor.”

Ayrıca İngiltere’nin 2020’de Hindistan’ı yeniden geride bırakmasının, rupideki zayıflığın bir sonucu olduğunu ekledi. CEBR, Hindistan ekonomisinin 2021’de yüzde 9, 2022’de yüzde 7 büyüyeceğini tahmin ederken; “Hindistan ekonomik olarak daha gelişmiş hale geldikçe büyüme doğal olarak yavaşlayacak ve yıllık GSYİH büyümesi 2035 yılında yüzde 5,8’e düşecek” dedi.

Bu büyüme yörüngesi, Hindistan’ın 2030’da dünyanın üçüncü büyük ekonomisi haline geleceğini, 2025’te İngiltere’yi, 2027’de Almanya’yı ve 2030’da Japonya’yı geride bırakacağını gösteriyor.
Hindistan CEBR Welt Rapor
KAYNAK: CEBR

Bununla birlikte WELT raporu, Hindistan ekonomisinin COVID-19 krizinin yarattığı şoktan önce bile ivme kaybettiğini vurguladı. GSYİH büyüme oranı 2019’da yüzde 4,2 ile on yılın en düşük seviyesine gerilerken bu önceki yılın yüzde 6,1’inden düştü ve 2016’da kaydedilen yüzde 8,3 büyüme oranının yaklaşık yarısına tekabül etti.

GCM Yatırım Banner

Yavaşlayan büyüme, bankacılık sistemindeki kırılganlık, reformlara uyum ve küresel ticaretin yavaşlaması gibi faktörlerin bir araya gelmesinin bir sonucu olarak gösterildi.

COVID-19 salgınının Hindistan için insani ve ekonomik bir felaket olduğunu kaydederek Aralık ortası itibarıyla 140,000’den fazla ölümün kaydedildiğini söyledi. Ekonomik canlanmada etkili olan tarım sektörüne de atıfta bulunan rapor; “ekonomik toparlanmanın hızı, hem yurt içinde hem de uluslararası düzeyde COVID-19 salgınının gelişimiyle ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olacaktır” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.