Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin 2028-2029’da ABD Ekonomisini Geride Bırakacak

Düşünce kuruluşu JCER, gelecek 15 yıla yönelik yeni tahminlerini açıkladı. Ele aldığı iki senaryoda da Çin’in krizden nispeten güçlü çıkacağını ve ABD ekonomisini geride bırakacağını öngördü.
Çin 2028-2029’da ABD Ekonomisini Geride Bırakacak
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Önde gelen araştırma enstitüsü The Japan Center for Economic Research (JCER) tarafından yapılan yeni bir araştırma, Çin ekonomisinin 2028 veya 2029’da ABD ekonomisini geçmesinin muhtemel olduğunu gösterdi. “Koronavirüs felaketinde Asya: Hangi ülkeler ortaya gün yüzüne çıkıyor?” başlıklı raporunda JCER, COVID-19’un 2035’e kadar 15 Asya-Pasifik ekonomisindeki etkisini inceledi.

Bir temel ve bir ağırlaştırılmış senaryoyu ele alan düşünce kuruluşu, her iki durumda da Çin’in virüsü kontrol altına almadaki hızlı başarısının, bu on yılın sonunda ABD’nin önüne geçmesine yardım edeceğini öngördü. Koronavirüsün etkisiyle, birçok ülkenin 2020’de derin negatif büyüme oranları kaydedeceğini belirten JCER, bununla birlikte COVID-19 enfeksiyonları dünya çapında neredeyse her ülkeye yayılırken hepsinin aynı derecede etkilenmediğini vurguladı.

Onlardan bir tanesi Çin oldu ki ilk çeyrekteki rekor daralmanın ardından ekonomi hem ikinci hem de üçüncü çeyrekte büyümeye dönmeyi başarmıştı.
JCER Çin 10 Yılın Sonunda ABD Ekonomi Geçecek
Kaynak: JCER

JCER de halihazırda görülen farklılıkların, bundan 15 yıl sonra ülkelerin ekonomik ölçeğinde önemli bir fark yaratacağını öne sürdü. 2020’de yalnızca Çin, Vietnam ve Tayvan’ın pozitif yıllık büyüme oranlarını koruma yolunda ilerlediği, Hindistan’ın %10’dan fazla düşüş bildirmesi muhtemelken Filipinler’in %8’in üzerinde daralma kaydedebileceği belirtildi.

Hong Kong, Tayland, Kanada, Malezya ve Singapur’un gayri safi yurtiçi hasılada %6’dan fazla daralma ile karşı karşıya olduğu eklendi. Ancak JCER’in temel senaryosu, dört ila beş yıl içinde, temel ekonomik değişkenlerin küresel sağlık krizinden önce görülen eğilimlere döndüğünü varsaydı. Çin’in demografik zorluklar ve azalan yatırım nedeniyle son yıllardaki ekonomik yavaşlamasına rağmen, ekonomisinin 2035’te kabaca %3’lük bir hızla büyümeye devam edeceği tahmin edildi.

Koronavirüs mücadelesinde pek başarılı olamayan ABD’de ise yavaş üretkenliğin, büyüme oranını 2035’te yaklaşık %1’de tutacağı öngörüldü.

JCER Çin ABD Ekonomi Karşılaştırma Çin’in 2029’da Amerika’yı geçeceğini öngören JCER’in temel senaryosu, 2035’e gelindiğinde, Hong Kong dahil Çin’in ekonomik ölçeğinin 41,8 trilyon dolara ulaşacağını bu noktada ABD ile Japonya’nın 42,3 trilyon dolarlık toplam ölçeğinden biraz daha az olacağını tahmin etti. Bununla birlikte Çin’in 2023’te yüksek gelirli bir ülke olmaya ilerlediği ve kişi başına gelirinin 2035’te 28 bin dolara ulaşacağı aktarıldı.

GCM Yatırım Banner

Temel senaryo, güçlü ihracat sayesinde 2035’te yaklaşık %6’lık bir büyüme oranını sürdürdüğü görülen Vietnam için de parlak bir tablo çizdi. UBS tarafından Asya’daki en parlak noktalar arasında gösterilen Vietnam, JCER’e göre 2035’te ekonomik olarak Tayvan’ın ötesine geçecek ve Endonezya’dan sonra Güneydoğu Asya’nın en büyük ikinci ekonomisi haline gelecek.

Vietnam’ın 2035’te kişi başına düşen gelirin 11,000 dolara yaklaşmasıyla 2023’te üst orta gelir statüsüne ulaşmaya hazırlandığı söylendi.
Vietnam GSYİH 3Ç20
Kaynak: Trading Economics

Koronavirüs salgınıyla mücadelede en başarılı ekonomilerden biri olan Tayvan içinse yaşlanan nüfusunun bir sonucu olarak büyüme oranının 2035’te %1’e düşeceği tahmin edildi. Hindistan’da, mevcut büyüme oranının virüs nedeniyle önemli ölçüde yavaşlasa da ülkenin büyük olasılıkla hızlı bir toparlanma yaşayacağı ve 2035’te %5 büyüme elde edebileceği öngörüldü.

Raporda, “2033’e kadar, temel senaryomuz Hindistan’ın ekonomik ölçeği açısından Japonya’yı geride bıraktığını gösteriyor ancak kişi başına geliri 2035’e kadar üst orta gelir düzeyine ulaşamayacak” dendi.

Avrupa ve Kuzey Amerika’daki yüksek ölüm oranlarının yanı sıra virüsün Güney ve Güneydoğu Asya’da inatçı yayılımına atıfta bulunan JCER, ağırlaştırılmış senaryoda en çok zararı Hindistan, Filipinler ve Endonezya ile birlikte ABD ile Kanada’nın aldığını belirtti. ABD, Vietnam, Singapur ve diğerlerinin 2035’teki büyüme oranları, büyük ölçüde ticaret tıkanıklıkları nedeniyle temel senaryo kapsamındakilerden önemli ölçüde daha düşük olacakken Çin’in yine de güçlü bir konumda olacağı öngörüldü.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın