Cumhuriyet tarihinin en büyük barınma krizi, asrın felaketi olarak söylenen depremlerle de birleştiğinde depremzedelerin mağduriyetini daha da artırdı. 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde kamuoyunun gündemi hala daha sokaklarda kalan depremzedelerin barınma krizi olurken, Merkez Bankası’nın eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, bugün yaşanan mağduriyetlerin altında yatan asıl nedene dikkat çekti.
Prof. Dr. Kara, ‘nas politikası’ adı altında Merkez Bankası’nın 2021 yılından beri faiz oranlarını düşürme kararının konut piyasasındaki uçuşa zemin hazırladığını ortaya koydu.
“Resmi istatistiklere göre kira enflasyonu yakın tarihte ilk defa üç haneli değerleri gördü” diyerek, konut fiyatlarındaki hareketliliği yorumladığı analizini sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.
Gelişmiş ekonomiler faiz artırırken, Türkiye’de politika faizinin yüzde 19’dan yüzde 9’a kadar inmesi konut fiyatları için tabloyu böyle kıldı:
Paylaştığı grafiği yorumlayan Merkez Bankası eski başekonomisti, “2021 yılında başlatılan yanlış para politikasının yol açtığı barınma krizi, depremzedelerin yaşadığı zorlukları büyüttü” dedi.
Faiz indirimi ısrarıyla gelinen noktada döviz tarafında da aynı tablonun oluştuğunu ve artık yüksek faize rağmen bu sarmaldan çıkılamadığını şöyle ekledi:
“Haziran-Temmuz’daki devalüasyonun getirdiği fiyat rekabetinin neredeyse tamamı yurt içi fiyat artışları ile eridi. Yine başa döndük. Devalüasyon-enflasyon sarmalını kırmadan kur üzerinden rekabetçilik sağlanamaz.”
Depremzedeler Korkuyor!
Türkiye’deki vahim tablo yabancı basının da dikkatini çekmiş, İngiliz The Guardian gazetesi, yakın zamanda Hataylı depremzedelerin mağduriyetlerini manşete almıştı.
Gazetenin eşitsizlik kategorisine aldığı “Depremin harap ettiği Türkiye kentinde yoksullar arasında korku artıyor” başlıklı haberinde, depremzedelerin bu kez yeni yapılan deprem konutlarını satın alacak gücü olmadığı için endişe ettiği ortaya konmuştu.