Bugün milyonlarca vatandaşın beklediği asgari ücret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Erdoğan, 2023 yılından itibaren asgari ücretin net 8.500 TL olarak uygulanacağını duyurdu. Kararın ardından HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yeni asgari ücrete ilişkin değerlendirmede bulundu.
Arslan, asgari ücretteki, artışı önemli olmakla birlikte belirlenen rakamın, emekçilerin ve toplumun beklentilerini tam anlamıyla karşılamadığını söyledi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, asgari ücretin 2023 yılında brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olarak belirlendiğini anımsatarak, “Böylece asgari ücrete, Temmuz’daki artışa göre yüzde 54,66, Ocak’taki artışa göre yüzde 99,84 oranında zam yapıldı.” ifadelerini kullandı.
‘Çalışanlar Gıda Enflasyonuna Karşı Korunmalı’
Arslan, asgari ücrete yönelik düzenlemeler yapılırken, çalışanların ailevi yükümlülüklerinin dikkate alınması ve çalışanların hayat pahalılığına ve özellikle gıda enflasyonuna karşı korunması gerekliliğinin altını çizdi.
2018’de emeğin milli gelirden aldığı pay yüzde 31,6 iken, 2022’de bu oranın yüzde 26,3’e gerilediğini belirtti. Sermayenin milli gelirden aldığı payın ise 2018 yılındaki, yüzde 51,8’den, 2022’de yüzde 54,8’e yükseldiğini ifade etti.
Arslan açıklamasının devamında, “Milli gelirin dağılımına bakıldığında, işletmeler açısından sürdürülemez bir durumun olmadığı, aksine öncü sektörlerdeki işletmelerin büyümeye devam ettiği ve işverenlerin yükünü hafifletecek önemli düzenlemelerin hayata geçtiği görülmektedir.” ifadelerine yer verdi.
Bu kapsamda, 2023 yılında asgari ücret için işverenlere verilen devlet desteğinin 250 liraya çıkarılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı.
Gelir Vergisi için Sabitleme Talebi
HAK-İŞ Genel Başkanı, asgari ücret ile vergi oranlarındaki makasın sürekli daraldığına vurgu yaparak,
“Bu kapsamda vergi oranlarının acilen düzenlemesine ihtiyaç olduğunu belirtmek istiyoruz. HAK-İŞ olarak, ücret üzerindeki vergi yüklerinin azaltılması ile bu rakamın daha da iyileştirilmesinin mümkün olacağının altını bir kez daha çiziyoruz.” açıklamasında bulundu.
Ekonomik süreçleri göz önüne alındığında bütün ücret geliri elde edenler için bir yıl boyunca gelir vergisi oranının yüzde 10 ile sabitlenmesi talebini yinelediklerini aktardı.
Arslan, asgari ücrete ilişkin köklü bir değişiklik yapılarak, bütün çalışanları hayat pahalılığına karşı koruyacak ve toplu sözleşme düzenini bozmayacak, çalışanların aileleri ile beraber insanca yaşayabilmesine imkan tanıyacak bir düzenlemenin gerekliliğine inandıklarını aktardı.
Arslan arıca asgari ücrette gerçekleştirilen artışın, özel sektörde örgütlü iş yerlerinde çalışan işçiler ile üniversiteler ve belediyelerde çalışan kamu işçileri ücretlerine de aynı oranda yansıtılmasını talep etti.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işçilerin tamamını temsil etmekten uzak olduğunu belirten Arslan, çağın gerisinde kalan bu yapının değiştirilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.