Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Haftanın Piyasa Odakları Neler Olacak? Gözler TCMB’de

Küresel piyasalar İsrail ile İran arasındaki gerilim ve FED'in gelecek politikalarına ilişkin belirsizliklerle birlikte dalgalı bir seyir izlerken yatırımcılar gelecek haftaya odaklandı. İşte detaylar;
Haftanın Piyasa Odakları Neler Olacak? Gözler TCMB’de
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda bu hafta İsrail ile İran arasındaki gerilimin artabileceği endişesi ve Amerika Merkez Bankası’nın (FED) gelecek politikalarına ilişkin belirsizliklerle karışık bir seyir izlendi. FED Başkanı Jerome Powell’ın şahin tonlu söylemleri faiz indirimine dair endişeleri artırırken, Orta Doğu’daki tansiyonun düşmemesi de risk algısını yükseltti.

ABD’de açıklanan veriler ve Powell’ın söylemleri, yatırımcıları temkinli tutmaya yönlendirdi. Öte yandan, Orta Doğu’daki gerilim emtia fiyatları üzerindeki belirsizlikleri besledi. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi artarken, dolar endeksi yükseldi.

Altın fiyatları güvenli liman arayışlarıyla artış gösterdi. Türkiye’de ise Borsa İstanbul’da endeksler geriledi.

Yatırımcılar gelecek hafta ABD’de açıklanacak verilere odaklanırken yurt içindeyse gözler, TCMB’nin Perşembe günü açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

1-) Türkiye Tüketici Güveni

Küresel piyasalarda 22 Nisan Pazartesi günü Euro Bölgesi’nin Nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

GCM Yatırım Banner

Yurt içi ekonomi takvimine bakıldığındaysa Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Nisan dönemine ilişkin tüketici güven endeksi raporu paylaşılacak. Geçen ay açıklanan Mart raporunda tüketici güven endeksi, 0,02 oranında sınırlı bir artışla 79,4 seviyesinde kaydedilmişti.

TÜİK Pazartesi günü Mart 2024 dönemine ait yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) verilerini paylaşacak.

2-) ABD PMI Verileri

Küresel piyasalarda 23 Nisan Salı günü ABD’nin imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve yeni konut satışları Richmond FED sanayi endeksi verileri bildirilecek.

Yurt dışı veri gündemine göre Salı günü Euro Bölgesi ve Almanya’nın imalat sanayi PMI verileri yayımlanacak.

Türkiye’de ise 23 Nisan Salı günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle piyasalar kapalı olacak.

3-) Türkiye Konut Fiyat Endeksi

Küresel piyasalarda 24 Nisan Çarşamba günü Almanya’da Ifo iş dünyası güven endeksi verileri duyurulacak. ABD’de ise Çarşamba günü dayanıklı mal siparişleri verileri açıklanacak.

Yurt içindeyse 24 Nisan Çarşamba günü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından Şubat 2024 dönemine ilişkin konut fiyat endeksi verileri paylaşılacak. Geçen ay açıklanan Ocak raporunda konut fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 68, aylık bazda ise yüzde 2,3 yükselmişti.

Çarşamba günü TCMB Şubat 2024 dönemine ilişkin kısa vadeli dış borç istatistiklerini de yayımlayacak. Geçen ay açıklanan Ocak raporunda kısa vadeli dış borç stoku 2023 yıl sonuna göre yüzde 0,2 oranında azalarak 174,9 milyar dolar olmuştu.

4-) TCMB Faiz Kararı

Küresel piyasalarda 25 Nisan Perşembe günü ABD’de büyüme, toptan stoklar ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek.

Perşembe günü Almanya’da ise Mayıs ayına ilişkin GfK Tüketici Güveni raporu duyurulacak.

Merkez Bankası Perşembe faiz kararını açıklayacak. TCMB geçen ay faiz oranını seçim öncesinde beklenmedik bir şekilde 500 baz puan artırarak yüzde 45’ten yüzde 50’ye beklenmedik bir hamle yaparak yükseltmişti.

Yurt içi piyasalarındaysa 25 Nisan’da TCMB tarafından Şubat dönemine ilişkin Uluslararası Yatırım Pozisyonu verileri açıklanacak.

5-) ABD Kişisel Gelir ve Harcamalar

Küresel piyasalarda 26 Nisan Cuma günü ABD’de kişisel gelir ve harcamalar ile Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi raporları takip edilecek.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.