Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, AK Parti İstanbul İl Ekonomi İşleri Başkanlığı’nın düzenlediği Ekonomi Buluşmaları programına katıldı.
Program kapsamında Küçükçekmece sanayici ve iş adamları ile bir araya gelen Gürcan, doğal gaz ve tahıl krizi ile sanayi ve turizm alanlarındaki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.
Rusya-Ukrayna gerilimine değinen Gürcan, tüm Avrupa’nın endişelendiğini ancak Türkiye’nin daha rahat bir pozisyonda olduğunu ifade etti.
Doğal gazda olası bir krizin beklenmediğini söyleyen Gürcan, “Petrol ve doğal gaz fiyatlarında yüksek seyri görüyoruz. Daha önce 9,6 Euro olan megabayt saat başı doğal gaz fiyatı 2021’de 47,5’e bugün itibariyle yaklaşık 160 Euro’ya yükseldi” dedi.
Doğal gaz fiyatlarındaki yüksek seyrin ilerleyen günlerde de devam etmesini beklediklerini ancak herhangi bir kriz beklemediklerini açıkladı.
“Tahıl Koridoru Anlaşması Bölgemizde Fiyat Düşüşü Sağlayacak”
Fiyatlardaki yüksek seyrin gıda ve tarımda da devam ettiğini söyleyen Gürcan, özellikle buğday fiyatlarında savaş sebebiyle ciddi bir kriz yaşandığını ifade etti.
Cuma günü İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasına değinerek anlaşmanın bölgede ciddi bir fiyat düşüşü sağlayacağını söyledi.
Gürcan’ın açıklaması şöyle: “Bu yıl Türkiye’de gerçekleşen buğday rekoltesinde de geçtiğimiz yıla göre çok daha iyi durumda. Yaklaşık 20 milyon ton buğday rekoltesi şu anda Türkiye’nin beklentisi. Buğdaya 6 buçuk lira bir fiyat açıkladık. 1 lira da destek veriyoruz. Önümüzdeki süreçte TMO’nun yaklaşık 5 milyon ton buğdayı alım yapmasını bekliyoruz.”
Sanayi Üretimi İyi Durumda, İhracat Büyük Avantaj Sağlıyor
Sanayi üretimi hakkında değerlendirmelerde bulunan Gürcan, sanayi kapasite kullanım oranının yüzde 77,9 seviyesinde olduğunu söyleyerek sanayi üretiminde endeksin ve kapasite kullanım oranının sürekli iyi durumda yükseliş gösterdiğini ifade etti.
Hizmet ciro endeksinin de yüzde 73,5 ile yukarı yönlü hareket halinde olduğunu aktardı. İstihdamda çok güçlü bir toparlanma yaşandığını ifade ederek özellikle pandemi sürecinde 2020’nin ilk çeyreğinde 25,3’e düşen çalışan sayısının kısa sürede 30 milyon 800 bin kişiye ulaştığını paylaştı.
Yüzde 14,1’e kadar çıkan işsizlik oranının ise yüzde 10,9’a gerilediği bilgisini verdi. Artışların ihracatta sürekli bir şekilde sürdüğünü, 246,2 milyar dolar yıllıklandırılmış ihracatın gerçekleştiğini bildirdi.
1 milyar doların üzerinde satış yapılan ürün çeşitliliğinin 52’ye ulaştığını söyleyerek, “İhracattaki bu çeşitlilik Türkiye’ye büyük bir avantaj sağlıyor” dedi.
“Turizmde Dünya Ortalamasının Üzerinde Toparlanma Gösterildi”
Turizm gelirlerinde beklenti rakamlarını paylaşan Gürcan, gelirin 35 milyar dolar, ziyaretçi sayısının ise 45 milyon kişi olmasını beklediklerini söyledi.
Türkiye’nin turizmde gelirini artırdığının altını çizerek salgın dönemi sonrasında küresel ölçekte zarar gören turizm sektöründe dünya ortalamasının üzerinde bir toparlanma hızı gösterildiğini paylaştı.