Kuzey ile Güney Kore’nin arasındaki soğuk savaş durumunda sık sık sıcak gelişmeler olurken bugün Güney’den gelen açıklama beklentileri terse çevirdi. Güney Kore hükümeti, Kuzey Kore’ye ayrılmış aileler sorununu çözmek için resmi görüşmeler yürütmek istedi.
Güney Kore merkezli KBS World’de yer alan habere göre Yoon Suk-yeol yönetimi, 1950’li yıllarda iki ülke arasında yaşanan Kore Savaşı’nda parçalanan aileleri bir araya getirmek için Kuzey ile görüşme teklifinde bulundu.
Konuya ilişkin açıklama yapan Birleşme Bakanı Kwon Young-se, Kore Savaşı nedeniyle ayrılan aileler hakkında resmi görüşme talebinde bulundu.
Kwon, diyalog sürecine geçilmesi için Kuzey Kore’nin hızlı ve olumlu bir tepki vermesini beklediklerini açıkladı.
Yıllara yayılan ideoloji ve yönetim sistemleri farklılıklarının aileleri birbirinden ayırmasına sebep olmaması gerektiğini ifade etti.
Kuzey’in İstediği Tüm Koşullar Dikkate Alınacak
Kwon, yürütülecek resmi görüşmelerde Güney Kore kanadının tartışmaları açık fikirlilikle yürüteceği sözünü verdi. Toplantının düzenleneceği tarih ve yer için Kuzey’in istediği tüm koşulları aktif olarak dikkate alacaklarını açıkladı.
Çözüm için geç kalınmış olan bu meselenin ivediliğine dikkat çekerek, savaşın ardında birbirinden ayrı düşmüş ailelerden bir ayda yaklaşık 400 kişinin vefat ettiğini belirtti.
Geri kalan 40 bin kişiden çoğunun ise 80’li ya da 90’lı yaşlarda olduklarını söyleyerek kaybedecek zamanın olmadığı mesajını verdi.
Bakan, Kuzey’in rızası olması halinde yürütülecek toplantının tek seferle sınırlandırılmaması gerektiğini de ekledi. Sınırlı sayıda insanın katıldığı tek seferlik toplantıların yeterli olmayacağını söyleyerek, iki tarafın da sürdürülebilir bir çözüm bulması gerektiğini vurguladı.
Son olarak, Pyongyang’ın Güney’in sunmuş olduğu bu teklifi görmezden gelmesi ya da kabul etmemesi durumunda hükümetin ısrarla Kuzey’in kapısını çalacağını ifade etti.
Kuzey Kore’nin Çehresi Sert Olmuştu
Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Kore Savaşı’nın yıldönümü etkinliklerinde yaptığı konuşmada ABD ve Güney Kore’yi hedef almış, Yoon Suk-yeol yönetiminin ülkeyi savaşın eşiğine getirdiğini savunmuştu.
Güney’den askeri bir hamle gelmeden önce Kuzey hızlı davranarak geçen ay batı sahil kasabası Onchon’da iki seyir füzesi ateşlemişti.
Güney Kore Devlet Başkanı ise boy gösterisi yapan Kuzey’e fevri bir karşılık vermek yerine diplomasi yolunu tercih etmişti.
Kim Jong-Un’a görüşme çağrısı yapılmış, Kuzey’in nükleer arzusundan vazgeçmesi halinde askeri misilleme yoluna gidilmeyeceği mesajı verilmişti.