Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, görevdeki ilk 100 gününü kutlamak için düzenlediği basın toplantısında konuştu. Bugün sabah saatlerinde denize iki seyir füzesi fırlatan Kuzey Kore’ye barış sinyali verdi.
Kuzey Kore ile müzakere yürütülmesi gerektiğine değinerek, bu müzakerelerin siyasi gösteri için değil, barışa katkı sağlamak için zorunlu olduğunu savundu. Güney Kore Başkanı’nın açıklaması şöyle:
“Güney ve Kuzey liderleri arasındaki herhangi bir diyalog veya çalışma düzeyindeki yetkililer arasındaki müzakereler siyasi bir gösteri olmamalı, Kore Yarımadası’nda ve Kuzeydoğu Asya’da önemli bir barışın kurulmasına katkıda bulunmalıdır.”
Nükleer Arzusundan Vazgeçerse Kuzey Kore’ye Ekonomik Yardım Yapılacak
Güney Kore lideri, göreve geldiğinden beri Pyongyang ile diyalog çağrısında bulunduğunu hatırlattı.
Nükleer silah geliştirme arzusuna son verip, bu silahlardan arınmaya başlaması durumunda Kuzey Kore’ye ekonomik yardım sözü verdi.
Aşamalı ekonomik yardım sağlama sözünü yerine getirmede istekli olduğunu vurguladı.
Güney Kore Askeri Gerilimi Devam Ettirmedi: “ABD ile Birlikte Çalışıyoruz”
ABD ordusunun dün yaptığı Minuteman III kıtalararası balistik füze denemesinin ardından Kuzey Kore karşılık olarak bugün batı sahil kasabası Onchon’da iki seyir füzesi ateşledi.
Bu gelişmelerin ardından gözler Güney’e çevrildi. Seul’den de askeri hamlelerin devamının gelip gelmeyeceğine ilişkin Güney Kore Devlet Başkanı, ılımlı bir yaklaşım sergileyerek askeri gerilimi devam ettirmedi.
Yoon, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’na (NPT) bağlı olduğunu ve nükleer caydırıcılık meselesinde ABD ile birlikte çalıştığını ifade etti.
Kuzey’deki Statükoda Zorunlu Bir Değişiklik İstenmiyor
Güney Kore lideri konuşmasında, ülkesinde nükleer silahlardan vazgeçilse bile güvenlik konusunda endişelerin olduğunu paylaştı.
Kuzey’in Güney Kore’nin güvenliğini garanti edecek konumda olmadığını söyledi.
Ayrıca Seul’ün tüm endişelere rağmen Kuzey’deki statükoda zorunlu bir değişiklik istemediğini paylaştı.
Ukrayna’nın Yeniden İnşasına Katkı Sağlanacak
Yoon, konuşmasında Ukrayna’ya yapılan yardımlara da değindi. Ukrayna’nın kendini savunması için doğrudan ya da dolaylı olarak yardım sağlanıp sağlanmayacağı hakkında bilgi paylaşmayan Yoon, savaş sonrasına işaret etti.
Savaş bittiğinde Ukrayna’nın yeniden inşasına Güney Kore’nin katkıda bulunacağını açıkladı. Devlet Başkanı’nın açıklaması şöyle:
“Askeri destek sağlama konusunu burada ayrıntılı olarak açıklamak zor olsa da Ukrayna halkının özgürlüğünü geri kazanmasına ve yok edilen ulusal varlıkları hızla yeniden inşa etmesine yardımcı olacağız.”