Japonya Merkez Bankası’nın devlet tahvil getirileri için hedef aralığını genişletmesinin ardından, Goldman Sachs ekonomistleri, merkez bankasının sıkılaştırma politikasına geçerek küresel emsallerine gecikmeli olarak katılabileceğini söyledi.
Japonya baş ekonomisti Naohiko Baba liderliğindeki analistler, “BoJ’un piyasanın işleyişini iyileştirme ihtiyacına daha fazla vurgu yapması, bize negatif faiz oranı politikasını terk etme olasılığının arttığını gösteriyor” notunu düştü.
Goldman ekonomistleri, negatif faiz oranı politikasının kaldırılmasının özellikle fizibilite açısından arzu edilen bir sonraki adım olarak görülebileceğini belirterek, mevcut duruşun finansal kurumlara yük getirdiğini de sözlerine ekledi.
Goldman ile Aynı Fikirde Olmayanlar da Var
Japonya Merkez Bankası’nın açıklamasının ardından, ülkede işlem gören bankaların hisseleri, endeksin eğilimini kırarak üst üste iki seans yükseliş kaydetti. Nomura’daki ekonomistler bu görüşe karşı çıktılar ve verim eğrisi kontrol bandını değiştirme hareketinin BOJ’un para politikası yönünde bir değişiklik anlamına gelmediğini söylediler.
Analist Kyohei Morita, getiriler için yüzde 0 hedefinin her iki tarafında 25 baz puanlık getiri eğrisi kontrol politikasında ilk düzenlemenin, bunların sabit iş yatırımı veya temel unsurlar üzerindeki etkilerine dayandığını vurguladı.
Morita, firmanın Japonya Merkez Bankası’nın politika faizinin 2023’te değişmeden kalmasını beklediğini söyledi. Oxford Economics, BOJ’un hamlesinin şahin bir eksene işaret etme olasılığının düşük olduğu konusunda hemfikir.
UBS’deki ekonomistler, BOJ Başkanı Kuroda’nın son hamlesini, görev süresinin Nisan ayında sona ermesinin ardından yeni merkez bankası başkanına bir hediye olarak nitelendirdi.