Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Eylül ayının sonunda İstanbul’da düzenlediği ‘Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi’ne katılan Amerikalı Profesör Max Gillman, ülkesine döndükten sonra Türkiye ekonomisi hakkında yorumlarını ve yaşadıklarını paylaştı.
Dünyanın önde gelen iktisatçılarının bir araya geldiği etkinlikte Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “epistemolojik kopuş” hakkında konuşma yapmış, Türkiye Ekonomi Modeli’nin önemini anlatmıştı.
Missouri-St Louis Üniversitesi Ekonomi Tarihi bölümü profesörü Max Gillman, bu yeni model hakkında “Türkiye’nin yeni bir ekonomik modeli var ve buna heterodoks ekonomi diyorlar” dedi.
Düzenlenen zirvenin bahsedilen ekonomi modeline bir perspektif kazandırmak için düzenlendiği yorumunu yaptı.
Erdoğan’ı IMF’den Kredi Aramaya Teşvik Ettim
Amerikalı Profesör Gillman, zirve sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştüğünü açıkladı. Diğer ekonomistlerle birlikte Cumhurbaşkanı’na tavsiyelerini sunduklarını söyledi.
Türkiye ekonomisinin girmiş olduğu darboğazdan çıkabilmesi için daha önce yaptığı gibi uluslararası bankalardan borç alması gerektiği mesajını verdi.
Gillman, Erdoğan ile konuşmasında Batı ekonomisi ve Batı ittifakı için Türkiye’nin önemine atıf yaptığını ekledi. Ülkede yaşanan yüksek enflasyona değindiğini söyleyerek, borç almalarını önerdiğini açıkladı.
Prof. Gillman, “Enflasyonu kontrol altına almaya çalışmak için Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) kredi aramaya kendisini teşvik ettim” dedi.
Türkiye’de enflasyonun yüzde 80’i geçtiğine dikkat çeken Gillman, “Bu fiyat artışlarının Türkiye’de yaşayan insanlar üzerinde çok ağır bir etkisi var” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Eylül ayında enflasyondaki yıllık artış Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı veriler göre yüzde 83,45, Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesaplamalarına göre ise yüzde 186,27 olmuştu.
“Borç Alan Talimat Alır”
Erdoğan hükümeti, IMF’den borç alınmadığı, aksine borç verildiği söylemini çok kez yinelemişti. Ancak son dönemde Türkiye’nin IMF’den 6,5 milyar dolar borç aldığına dair iddialar yüksek sesle konuşulur olmuştu. Bakan Nebati, söz konusu iddiaları reddetmişti.
“Borç alan talimat alır” tezini savunan Erdoğan ise Eylül ayının başında Balkan turu dönüşünde, Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervleri için birçok dost ülkenin destek sağladığını söylemişti.
Türkiye’nin Kredi Karnesi Parlak Değil
Türkiye’nin 5 Yıllık CDS değeri güncel verilere göre 730,86’ya yükseldi. Bu sebeple borç taleplerinde karnesi parlak görünmüyor.
Ülkelerin kredi borçlanma maliyetlerini artıran risk primi olan ve bir tür sigorta poliçesi olarak tanım bulan CDS (Credit Default Swap), borç alımlarında ülkelerin kredi notunu niteliyor.