Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

GESİAD: İhracatçılar Dolar Kurunun 30 TL’ye Çıkmasını Bekliyor

İhracatçıların yüksek döviz kuru ısrarı sürüyor. GESİAD Başkanı, üretim ve istihdam için dolar kurunun 30 TL bandına çıkması gerektiğini söyledi.
GESİAD: İhracatçılar Dolar Kurunun 30 TL’ye Çıkmasını Bekliyor
HABER GİRİŞ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin başlattığı yüksek döviz kuru tartışması sürüyor. İhracatçıların dövizde artış beklentisinin sürdüğünü paylaşan son isim, Genç Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya oldu.

Geçen yıl döviz kurlarının baskılandığını hatırlatan GESİAD Başkanı, yeni yıl beklentileri arasında yüksek kur ortamı olduğunu söyleyerek, “Yaşananlardan ötürü 2022’yi en hafif anlatımıyla zor bir yıl olarak geride bıraktık ve yalnız bırakıldık” çıkışında bulundu.

Yönetim kurulu üyeleri ve yedi meslek komitesi başkanı ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Kaya, üreticilerin yalnızca kura yapılan müdahaleden değil, finansmana ulaşım, maliyet artışları ve resesyon baskısından da olumsuz etkilendiğini belirtti.

“Çoklu bilinmezler ile karşı karşıya kaldık” diyen GESİAD Başkanı, yüksek enflasyon ortamından tüketiciden çok üreticinin etkilendiği yorumunu yaptı.

Maliyetlerdeki artışların tam anlamıyla fiyatlara yansıtılmadığı ve sektörlerin darboğaza girdiği çıkarımında bulundu.

GCM Yatırım Banner

2023 yılı için ortalama dolar kuru beklentilerini paylaşan GESİAD Başkanı hem üretimi hem de istihdamı sağlamak için dolar kurunun 25 TL, kârlılık için ise 30 TL bandında olması gerektiğini savundu.

2000 ve 2009 Krizlerinden Sonra 2022 Yılı Zorlu Geçti

2022 ihracat rakamlarını ekonomi yönetiminin aksine iyimser tavırda yorumlamayan Kaya şöyle konuştu:

“Personel maliyetlerinin artması kalifiye personel teminini zorlaştırdı. Artan maliyetlere karşın döviz kurlarının baskılanması, parite etkisi ve dış talepteki yavaşlama nedeniyle ihracatçının kârlılığı düştü.”

Tüm bu etmenlerin yanı sıra alınan vergilerin de yüksek olduğunu söyleyerek, “2022 yılı muhtemelen kayıtlara, 2000 ve 2009 krizleri ile 2020 pandemisinin ardından son 30 yılın en düşük büyüme yılı olarak geçecek” dedi.

2023’te Çözülmesi Gereken Mesele Yüksek Enflasyon

Yeni yıl yorumunu paylaşan Kaya, “Türkiye ekonomisi açısından 2023’e, düşmekte olsa da hâlâ çok yüksek olan bir enflasyon oranı, büyümede yavaşlama, dış açık ve kamu açığında artış ile girdik” dedi.

Risk ve belirsizliklerin sürdüğü uyarısında bulunarak, 2023’ün de ana gündem maddesinin enflasyon olacağını söyledi. Enflasyonla mücadeleye ağırlık verilmesi gerektiği mesajını verdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın