Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Hazır Giyim ve Tekstil Sektörü Özel Kur Uygulaması İstiyor

Uzun süredir yüksek kur ısrarını sürdüren giyim sanayii, özel kur uygulaması önerisinde bulundu. Aksi takdirde çalışan sayısında düşüşe gidileceği öğrenildi.
Hazır Giyim ve Tekstil Sektörü Özel Kur Uygulaması İstiyor
HABER GİRİŞ

Dış ticaret ortamında rekabet gücü kırılan giyim sanayii, yüksek kur talebini yineledi. İhracat potansiyeli belli bir rakamın üzerinde olan şirketin, yabancı parayı mevcut kur yerine daha yüksek bir seviyeden TL’ye çevirmesi anlamına gelen özel kur uygulaması, ihracatçıların ana gündem maddesi oldu.

Hazır giyim ve tekstil sektörü, Avrupa’nın yeni yıl için beklediği resesyon riskiyle de birleşen zorlayıcı koşulların hafifletilmesi için ekonomi yönetimine başvurdu.

Sektör temsilcilerinin geçen hafta özel kur talebini, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye ilettikleri öğrenildi.

Ekonomim’in haberine göre uzun süredir yatay seyreden kur seviyesinden memnun olmadıklarını dile getiren aktörler için bakanlık çalışma yapacak.

İndirimlere Rağmen Sektör Dezavantajlı Konumda

Toplantıda Bakan Nebati ile görüşen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, enerji indirimlerinin sektöre moral olduğunu paylaştı.

Ancak hala maliyet anlamında dezavantajlı konumda olduklarını belirten İTHİB Başkanı şöyle açıklama yaptı:

“Son indirimle bizde 20 cente gerileyen enerji fiyatı, rakip ülkelerde hala 7 cent civarında. Artan asgari ücret ve EYT düzenlemesi de maliyetlerimizi önemli ölçüde artıran diğer gelişmeler. Çalışan başına maliyet yemek ve servis ile birlikte 700 doları geçti. Türkiye genelde 500 doların üstü maliyeti kaldıramıyor. Tek çare kurların yukarı doğru hareket etmesi ya da ihracatçıya özel kur uygulanması.”

“Bizim Rekabet Gücümüzü Yitirdiğimiz Alan İşçilik ve Enerji Giderleri”

İşçilik ve enerji maliyetlerinin karşılığında özel kur uygulanması talep ettiklerini açıklayan İTHİB Başkanı Öksüz, bunun için de üst sınır belirlenmesini önerdi.

“Bizim rekabet gücümüzü yitirdiğimiz alan işçilik ve enerji giderleri” diyerek, tüm giderler için değil, yalnızca işçilik ve enerji maliyetleri için özel kur uygulaması istediklerini söyledi.

“İşçi Çıkarma Artabilir”

Değişen ekonomik şartlar altında Uzakdoğu’nun yeniden rekabetçi ortam oluşturduğunu söyleyen Öksüz, “Bizim yakın coğrafya avantajımız var ama o da bir yere kadar. Daha yüksek fiyata satabiliyoruz ama bunun da bir sınırı var” dedi.

Sınırlı ortamda işçi çıkarma kararının da alınabileceği sinyalini vererek, ucuz iş gücü ile üretim yapan ülkeleri örnek gösterdi.

Yeni asgari ücrete göre Türkiye’de 450 dolar seviyelerinde olan işçilik maliyetlerinin diğer ülkelerdeki karşılaştırmalarını yapan Öksüz, “Mısır’da asgari ücret 150, Özbekistan ve Türkmenistan’da 100 dolar ve Pakistan, Hindistan ve Vietnam’da ise 200-250 dolar civarında seyrediyor” dedi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın