Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Karaca: Çarklar Artık Dönmüyor Kur Artışı Gerek

Sürekli artan enflasyon ortamında kurun aynı seviyede kalması ihracatçıların şikayetini de artırdı. Kurun baskılanmaması ve artışın sürmesi için talepler yinelendi.
Karaca: Çarklar Artık Dönmüyor Kur Artışı Gerek
HABER GİRİŞ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Haziran ayında söylediği, “Çarklar dönüyor ama dar gelirliler için değil” sözü, geçerliliğini yitirdi. Çarkların artık dönmediğini söyleyen ihracatçılar, kur artışı taleplerini yineledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’den sonra İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca da yüksek kur talebinde bulundu.

Antalya’da düzenlenen 9. Leather&Fur Fuarı’nda konuşan Karaca, döviz kurunun uzun bir süredir yatay seyirde kaldığını ancak maliyetlerin artmaya devam ettiğini söyledi. Bu ortamda ihracatçı grubun rekabet gücünün kırıldığını belirterek şöyle açıklama yaptı:

“Rakiplerimizle aynı döviz cinsi ile rekabet ederken kendi para birimlerimizde artan maliyetler belirleyici oluyor. Bu kur seviyesi ile artan TL maliyetini karşılamak da rakiplerimizle rekabet etmek de zor.”

“Kur Aynı ama Maliyet 1’den 4’e Çıktı”

Tüm sektörlerin zor günler geçirdiğini ifade eden Karaca, “İhracatçı, TL maliyetler ile döviz kuru arasında sıkıştı” dedi.

GCM Yatırım Banner

TİM Başkanı Gültepe’nin, “Enflasyon 3 artıyorsa kurlar da 3 artmalı” tezini savunan Karaca, enflasyonist ortamda kurun artış göstermemesinin dengesizlik yarattığına dikkat çekti.

“Elbette hiçbirimiz enflasyonun olmasını istemeyiz” diyerek şöyle açıklama yaptı:

“Son 1 yıla baktığımızda kur aynı seviyede. Geçen yıl bir firmanın 1 milyon lira işletme sermayesi ihtiyacı varsa bugün bu ihtiyaç 4 milyon TL’ye çıkmış durumda. TL maliyetlerimiz artarken kur aynı seviyede kalıyor.”

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.