Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Ukrayna’daki tahılın Karadeniz’den ihraç edilmesi için oluşturulan tahıl koridoruna ilişkin yeni bir açıklama yapıldı. G7 ülkelerinin tarım bakanları tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna tahılını Karadeniz üzerinden ihraç etmeyi amaçlayan tahıl koridorunun süresinin uzatılması, tam olarak uygulanması ve genişletilmesi çağrısı yapıldı.
kolayca yatırım yapın
Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin arabuluculuğunda geçen yılın Temmuz ayında İstanbul’da imzalanan anlaşma, Ukrayna’nın Karadeniz’deki çeşitli limanlarından 27 milyon tondan fazla tahıl ihraç etmesine izin veriyor.
Şubat 2022’de komşusunu işgal eden Rusya, kendi tahıl ve gübre ihracatını kolaylaştırmaya yönelik bir dizi talep karşılanmadığı için anlaşmanın 18 Mayıs’tan sonra devam etmesine izin vermeyeceğinin güçlü sinyallerini vermişti.
Japonya’nın Miyazaki kentinde iki günlük bir toplantının ardından yapılan bildiride, G7 tarım bakanları anlaşmanın önemine vurgu yaptılar. Açıklamada, Karadeniz’deki tahıl koridorunun genişletilmesini, tam olarak uygulanmasını ve süresinin uzatılmasını güçlü bir şekilde destekliyoruz.” ifadeleri yer aldı.
Bildiride, Rusya’nın gıdayı bir istikrarsızlık aracı ve jeopolitik baskı aracı olarak kullanma girişimleri kınanırken, dayanışma içinde hareket etme çağrısı yapıldı ve Rusya’nın gıdayı silah haline getirmesinden en çok etkilenenlerin destekleneceği belirtildi.
Belgede, G7 üyelerinin, tarım arazilerinin mayınlarının temizlenmesi ve tarımsal altyapının yeniden inşası konularında uzmanlık sağlamak da dahil olmak üzere, Ukrayna’nın toparlanması ve yeniden inşasını desteklemeye hazır olduğu yer aldı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un bu hafta New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Ukrayna Karadeniz tahıl ihracatı anlaşmasını görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. Lavrov bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, tahıl koridoru konusunda taleplerinin karşılanmadığını ve anlaşmanın bitebileceğini söylemişti.